Τεθωρακισμένη ανασυγκρότηση: Η Ρωσία θα μετατρέψει το άρμα T-72 σε μια σύγχρονη πολεμική μηχανή. (© Sputnik/ Said Tsarnaev)

Ενώ ο κόσμος είχε στραμμένο το βλέμμα του στην στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας στην Συρία, η Μόσχα συνέχισε με πλήρη ένταση τον εκσυχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της.

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να εκσυγχρονίσει 150 άρματα μάχης T-72 στην έκδοση T-72B3M. Τα εκσυγχρονισμένα οχήματα θα είναι συμβατά με τα πιο σύγχρονα T-90, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις 500 άρματα μάχης T-90A και T-90AM. Αλλά ο όγκος των χερσαίων δυνάμεων βασίζεται στο σοβιετικής εποχής T-72 και τις διάφορες διαμορφώσεις του.

Με σκοπό να αναβαθμίσει τις χερσαίες δυνάμεις της, ειδικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Ρωσία θα εκσυγχρονίσει τα γερασμένα άρματα μάχης ενώ εργάζεται στο νεότερο T-14 Armata.

Η Ρωσία θα δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (37 εκατομμύρια δολάρια $) για να εκσυγχρονίσει 150 άρματα μάχης T-72B στο αναβαθμισμένο πρότυπο B3M, δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέστια ο αναπληρωτής διευθυντής της Ουραλβαγκονζαβόντ, Αλεκσει Ζχαριτς.

Κατά μέσο όρο, 17 εκατομμύρια ρούβλια (250000 $) θα δαπανηθούν σε κάθε άρμα μάχης το οποίο σημαίνει ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μια “σχετικά καλή αγορά για την ικανότητα που αναμένεται να αποκτήσει το άρμα,” επεσήμανε ο αμυντικός αναλυτής Ντειβ Μαζουμπάρ με άρθρο του στο The National Interest.

Σύμφωνα με την Ιζβέστια, το εκσυγχρονισμένο άρμα θα εξοπλιστεί με ένα ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο για τον αρχηγό, με τη δική του συσκευή θερμικής παρατήρησης.

Το άρμα θα δεχθούν επίσης και την νέα εκρηκτική αντιδραστική θωρακιση Relikt. Θα αντικαταστήσει το παλιό σύστημα Kontakt-5 το οποίο αναμένεται να είναι δυο φορές πιο αποτελεσματικό.

“Δεν είναι σαφές αν οι Ρώσοι τροποποιούν την παθητική θωράκιση του οχήματος -αλλά θα ήταν λογικό αν το έκαναν. Επιπλέον, παρότι κάποιες πηγές υπαινίσσονται ότι το T-72B3M ίσως να είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ενεργής προστασίας Arena-E, δεν είναι ξεκάθαρο αν το διαθέτει η εκδοσή παραγωγής,” έγραψε ο Μαζουμπάρ.

Επιπλέον, η εκσυγχρονισμένη έκδοση θα διαθέτει το νέο κινητήρα V-92S2F που αποδίδει 1130 ίππους. Θα αντικαταστήσει τον παλιό πετρελαιοκινητήρα των 780 ίππων. Ο νέος κινητήρας είναι συζευγμένος με σύστημα αυτόματων ταχυτήτων και βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης για βελτιωμένη ευκινησία του άρματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο φορτίο των 32 αρμάτων μάχης θα παραδοθεί στον στρατό μέσα στο 2016. Αυτή τη στιγμή, οι χερσαίες δυνάμεις έχουν σε υπηρεσία περισσότερα από 500 λιγότερο ικανά T-72B3.

“Στο μέλλον, ο νέος εκσυγχρονισμός μπορεί να εξαχθεί στους διάφορους χειριστές του T-72 σε όλο τον κόσμο,” τόνισε ο αναλυτής.

Απόδοση/Μετάδοση από το sputniknews.com για την “Προέλαση.”

Αρέσει σε %d bloggers: