Το κείμενο που ακολουθεί είναι το δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε σήμερα από τον Γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ σχετικά με τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον τοποθεσιών ραντάρ στην Υεμένη:

“Νωρίς σήμερα το πρωί τοπική ώρα, ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έπληξε τρεις τοποθεσίες ραντάρ στην ελεγχόμενη από τους Χούθις παράκτια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη. Οι αρχικές εκτιμήσεις δείξανε ότι οι τοποθεσίες καταστράφηκαν. Οι προσβολές -εξουσιοδοτημένες από τον Πρόεδρο Ομπάμα μετά από σύσταση του υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ και Αρχηγού των Κοινών Αρχηγών Στρατηγό Τζοζεφ Ντανφόρντ- είχαν ως στόχους τοποθεσίες ραντάρ που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων που απείλησαν το USS Mason και άλλα πλοία που επιχειρούν στα διεθνή ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και το Μπαπ αλ Μαντεμπ.

Οι εν λόγω περιορισμένες προσβολές αυτοπροστασίας πραγματοποιήθηκαν για να προστατεύσουμε το προσωπικό, τα πλοία, και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε αυτή τη τόσο σημαντική θαλάσσια δίοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε περαιτέρω απειλή προς τα πλοία μας και την εμπορική κίνηση, ανάλογα με την περίπτωση, και θα συνεχίσουν να διατηρούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, το Μπαμπ αλ Μαντεμπ και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο”.

Δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η προσβολή πραγματοποιήθηκε με την χρήση των πυραύλων πλεύσης “Τομαχωκ”.
Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν την Κυριακή από την Υεμένη “ήταν εκδόσεις του επονομαζόμενου πυραύλου Silkworm …ενός πυραύλου [κινεζικής κατασκευής] πλεύσης παράκτιας άμυνας που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί το Ιράν”, ανέφερε το Associated Press.

Απόδοση/Μετάφραση από το defense-aerospace.com για την Προέλαση

Αρέσει σε %d bloggers: