Πηγή προερχομένη από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) αποκάλυψε λεπτομέρειες του μοναδικού προγράμματος για την μετατροπή των κυρίων αρμάτων μάχης M60A3 ώστε να προσομοιάζουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3.

Η πηγή αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, με την ονομασία υποκατάστατο-BMP (BMP-S), με το οποίο άρματα μάχης M60 τροποποιήθηκαν ώστε να μοιάζουν μ’ εχθρικά οχήματα μάχης, όπως το BMP-3.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ειδικοί μηχανικοί της εταιρείας Rock Island Arsenal στο Ιλινόις μεταποίησαν 10 σκάφη κύριων αρμάτων μάχης M60A3 για να προσομοιάζουν τα σύγχρονα ρωσικά οχήματα μάχης BMP-3.

Ο 6820 κιλών πύργος αφαιρέθηκε απο το σκάφος άρματος μάχης M60A3 και αντικαταστήθηκε με ένα υποκατάστατο σώμα του καθιστά το όχημα παρόμοιο εμφανισιακά με το ρωσικό Боевая машина пехоты, ευρέως γνωστό ως BMP-3.

Κάθε BMP-S που κατασκεύασε η εταιρεία αποτελούνταν από ένα σκάφος M60 και το συγκρότημα ισχύος με την πρόσοψή του BMP-3 εγκατεστημένη πάνω του. Διάφορες σωληνώσεις και καλωδιώσεις εγκαταστάθηκαν για την παραγωγή της ίδιας θερμικής απεικόνισης με το BMP-3. Όλα τα εγκατεστημένα όπλα και συστήματα είναι εικονικά, μη λειτουργικά.

Το υποκατάστατό όχημα του BMP που βασίζεται στο σκάφος του M60A3 ειναι σχεδιασμένο για να προσομοιώνει τις ικανότητες των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης των ενδεχόμενων εχθρών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανδρωμένο ή ανεπάνδρωτο, αναλόγως στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις.

©Kits&Coffee / @KitsAndCoffee | Το υποκατάστατο BMP

©Kits&Coffee / @KitsAndCoffee | Το υποκατάστατο BMP

Παρόμοια έργα στον στρατό των ΗΠΑ δεν ειναι μυστικά. Νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί σχετικά με την ανακατασκευή 14 M113A3 που χρησιμοποιούσε έναν τροποποιημένο πύργο από τεθωρακισμένο όχημα μάχης M2A2 Bradley χωρίς οπτικές αλλαγές, η οποία κατέστησε το όχημα παρόμοιο στην εμφάνιση με το ρωσικό BMP-2.

Οι απομιμήσεις οχημάτων χρησιμοποιούνται για να προσομοιαστούν οι ικανότητες των όπλων μεσώ της προσομοιωμένης τακτικής εμπλοκής με μια εχθρική δύναμη (OPFOR) που έχει διαταχθεί να απεικονίζει τον εχθρό, συνήθως για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε ασκήσεις πολεμικών σεναρίων.

©Mark Cleghorn, ANAD Photographer | M113 μεταποιημένο να προσομοιώνει το BMP-2

Απόδοση/Μετάφραση από το “defence-blog.com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: