Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Έρικ Παχόν, δήλωσε το Σάββατο στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Sputnik”, ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους “Su-25” από αντάρτες στην Συρία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) δεν εξόπλισαν τις συνεργαζόμενες δυνάμεις στη Συρία με όπλα επιφανείας-αέρος.

“Παράλληλα και μέσω των εταίρων μας στην Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην μάχη εναντίον του Ντά’ες. ΟΙ ΗΠΑ δεν εξόπλισαν καμία συνεργαζόμενη δύναμη στη Συρία με όπλα επιφανείας-αέρος και δεν προτίθενται να το πράξουν στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις μας ειναι γεωγραφικά επικεντρωμένες στις εξελισσόμενες πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ντά’ες στην ανατολική Συρία. Θα αξιολογήσουμε την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των εταίρων του συνασπισμού μας. Σας παραπέμπω στη Ρωσική κυβέρνηση για πληροφορίες σχετικά με αυτό το περιστατικό”, δήλωσε ο Παχόν.

Εν των μεταξύ, η τρομοκρατική οργάνωση Ταχριρ αλ Σαμ αποδέσμευσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαλούμενη έναν επικεφαλής διοικητή για τις αεροπορικές επιδρομές να λέει οτι ένας απο τους μαχητές του χτύπησε το ρωσικό “Su-25” κατά τη διάρκεια “αεροπορικής επιδρομής” πάνω απο την πολύ της Σαρακεμπ στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλιμπ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε οτι το ρωσικό “Su-25” καταρρίφθηκε στην συριακή επαρχία της Ιντλιμπ από ενα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα (“MANPADS”). Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πιλότος εκτοξεύθηκε απο το αεροσκάφος αλλά σκοτώθηκε απο τους αντάρτες στο έδαφος.

Τον Ιανουάριο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος “Al-Masdar News” μετέδωσε, επικαλούμενος δικές του πηγές, ότι στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ είχαν εξοπλίσει τους Κούρδους με “MANPADS” στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το “YPG”. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστοτοπο, τα “MANPADS” παραδόθηκαν στους Kο;yρδους στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας κοντά στην πόλη της Αφριν.

Εν των μεταξύ, το διεθνές παρατηρητήριο όπλων “Conflict Armament Research (CAR)” που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε μεταδώσει νωρίτερα οτι τα -προερχόμενα από τις ΗΠΑ- όπλα που είχαν μυστικά παραδοθεί στις συριακές αντάρτικες οργανώσεις φερόταν να βρισκότανε στα χέρια του Ντά’ες μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την παραλαβή τους. Το “CAR” μελέτησε περισσότερα από σαράντα χιλιάδες (40000) όπλα που περισυλλέχτηκαν απο το Ντά’ες από το 2014 και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα τους ήταν όπλα των ΗΠΑ που παραχωρήθηκαν ή πωλήθηκαν στις συριακές αντάρτικες οργανώσεις.

Σε μια περίπτωση, το οπλοστάσιο περιελάμβανε αντιαρματικά όπλα που άλλαξαν χέρια από τις ΗΠΑ στους σύρους αντάρτες στο Ντα’ες μέσα σε μια περίοδο δυο μηνών.

Τουλάχιστον σε μια περίπτωση, μια ειναι γνωστό ότι ο  οπλισμός μιας -υποστηριζόμενης απο τις ΗΠΑ- αντάρτικης οργάνωσης κατήλθε στα χέρια του Ντά’ες. Η Μεραρχία 30, σύροι αντάρτες εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι απο την “CIA”, παγιδευτήκαν τον Αύγουστο του 2015 από το Μετωπο αλ Νοσρα που συνδέεται με την αλ Καϊντα, οι αντάρτες κατέλαβαν τον οπλισμό τους και κατέστρεψαν οριστικά την Μεραρχία.

Κάποιοι απο τους μαχητές που εκπαιδεύτηκαν απο τις ΗΠΑ είναι γνωστό οτι αυτομόλησαν στο Ντά’ες ή την αλ Νόσρα, συχνά παίρνοντας μαζί τους και όπλα.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να συμπεραίνει αν έστω οι επαναστάτες έδωσαν οικειοθελώς τα όπλα στην ισλαμιστική αντάρτική οργάνωση ή το Ντά’ες τα έκλεψε ή τα άρπαξε ως λάφυρα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “SputnikNews.Com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: