Ενα ηλεκτρονικό μήνυμα  [1]  πριν απο 2 εβδομάδες περίπου, στάλθηκε σε 340 τυχερούς πολίτες της Αθήνας -και όχι μόνο- αναγγέλλοντας την επιλογή τους ως πλήρωμα της τριήρους Ολυμπιάς. Όντας ένας απο τους 340, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω το γιορτινό κλίμα της ημέρας, όπως είχα υποσχεθεί.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε μια σπάνια ευκαιρία σε πολίτες  να γίνουν για μία ώρα κανονικό πλήρωμα στην ανακαινισμένη τριήρη Ολυμπιάς. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, οτι παρά την διαδεδομένη αντίληψη οτι οι κωπηλάτες των αρχαίων ελληνικών πλοίων ήταν δούλοι, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Τουλάχιστον στην Αθήνα, την μεγαλύτερη θαλάσσια δύναμη της κλασσικής αρχαιότητας, οι κωπηλάτες ήταν πάντα ελεύθεροι πολίτες και ελάμβαναν κανονικό μισθό όταν προσφεραν τις υπηρεσίες τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στασίασαν όταν δεν πληρώνοταν στην ώρα τους, ακόμα και εν καιρώ πολέμου, κάτι που δεν ταιριάζει σε δούλους. Ακόμα και στην περίοδο των Περσικών πολέμων που οι ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες δεν επαρκούσαν για την πλήρη επάνδρωση όλων των τριήρεων και χρησιμοποιήθηκαν δούλοι για κωπηλάτες, αυτοί είχαν τα ιδια ακριβώς δικαιώματα με τους υπόλοιπους ενώ λάμβαναν τον ίδιο μισθό και τροφή.

Η τριήρης Ολυμπιάς, επισκευασμένη απο συνεργεία του ΠΝ (και με χορηγίες ιδιωτικών εταιριών) μετά απο πολλά χρόνια στην στεριά (απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), μας περίμενε νωρίς το πρωί πρυμνοδετημένη στον μικρό βόρειο προβλήτα του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα στο αντιτορπιλλικό του Β’Π.Π. Βέλος και το Θωρακισμένο καταδρομικό Αβέρωφ.

Η Α' ομάδα επιβιβάζεται! Φωτο: Μanolis

Η Α’ ομάδα επιβιβάζεται! Φωτο: Μanolis

Το βάρος της Ιστορίας ήταν ήδη μεγάλο! Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης, λόγω «επίδειξης μεγάλου ενδιαφεροντος» του κοινού, αντί του ενός αρχικά προγραμματισμένου θα γίνοταν 2 πλόες, με τους πολίτες κωπηλάτες χωρισμένους στις Α’ και Β’ ομάδες, 340 συνολικά αφου το πλοίο έχει 170 κουπιά.
Οι συμμετέχοντες της Α’ ομάδος, αρχικά συμπληρώσαμε μια υπευθυνη δήλωση στην οποία γνωστοποιήσαμε τα στοιχεία μας στο ΠΝ και συγχρόνως αναγνωρίσαμε την προσωπική μας ευθύνη στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος. Μια καλή ιδέα θα ήταν σε επόμενο ταξίδι, να υπάρξει σχετική κάλυψη ασφάλειας ατυχήματος. Είμαι σιγουρος οτι αρκέτες ελληνικές εταιρίες θα την παρείχαν δωρεάν, με μόνο ώφελος την δημοσιότητα. Επίσης μας έγινε σαφές οτι στο πλοίο θα επέβαιναν μόνον όσοι μπορούσαν να κωπηλατήσουν (ορθώς) , χωρίς πάντως να αποκλείονται παιδιά εξ’αρχής.

Το εσωτερικό της τριήρους. Φωτο: Manolis

Το εσωτερικό της τριήρους. Φωτο: Manolis

Έπειτα απο τις απαραίτητες διατυπώσεις, άρχισε η επιβίβαση του ανυπόμονου πληρώματος επάνω στο πλοίο, ανα 10 άτομα σε πλήρη τάξη. Γρήγορα έγινε αντιληπτό από το μόνιμο πλήρωμα (προερχόμενο απο τον Αβέρωφ) αλλά και σε όλους μας, οτι είμασταν αρκετά λιγότεροι των 170+170 που δήλωσαν συμμετοχή! Αργότερα , στην επιβίβαση της Β’ ομάδας οι απώλειες ήταν περισσότερες… Φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας προτίμησαν την παραλία αντι της σπάνιας και ξεχωριστής τιμής που τους προσφέρθηκε και σίγουρα άφησαν εκτός τριήρους άλλους που ήθελαν διακαώς. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν κενές όλες οι θέσεις της κατώτερης σειράς κωπηλατών , δηλ. οι θαλαμίτες στην αρχαία ναυτική ορολογία. «Επανδρώθηκαν» (τα ομοιωματικά επειδή υπηρχαν και γυναίκες) μόνο οι υψηλότερες θέσεις θρανιτών και ζυγιτών, οι οποίες προσφέρουν και θέα στη θάλασσα σε αντίθεση με συτές των θαλαμιτών πού είναι χωμένοι στο κύτος του πλοίου, μόλις 40 εκατοστά ύψος από την ίσαλο γραμμή του πλοίου. Επίσης, ελλείψει αρκετών ενηλίκων, επιβιβάστηκαν του πλοίου και παιδιά, ακόμα και μικρότερα των 10 ετών.

Είχαμε την τιμή να μετέχει της Α’ ομάδας κωπηλατών (ερετών στην ναυτική ορολογία) ο πρώην Αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν:

Ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναυαρχος ΠΝ Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν , μέλος πλήρωματος της τριηρους Ολυμπιάς. Φωτο: ΠΝ

Ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος ε.α.  Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν , μέλος πληρώματος της τριήρους Ολυμπιάς. Φωτο: ΠΝ

Μετά την επιβίβαση και την τακτοποίηση στις θέσεις, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες προς ναυτιλλομένους απο τον ύπαρχο της Τριήρους Υποπλοίαρχο Σκούρα και το ολιγομελές μόνιμο πλήρωμα, για την ασφαλή χρήση των κουπιών, τα παραγγέλματα κλπ. και άρχισαν δοκιμαστικές κινήσεις κουπιών.

Το μόνιμο πλήρωμα της τριήρους Ολυμπιάς. Φωτο: ΠΝ

Το μόνιμο πλήρωμα της τριήρους Ολυμπιάς.  Δεξιά, ο ύπαρχος της τριήρους,  υποπλοίαρχος Σκούρας. Φωτο: ΠΝ

Πολύ γρήγορα τα μικρότερα παιδιά δήλωσαν την (αναμενόμενη) αδυναμία τους να κινήσουν τα καλά ζυγισμένα, αλλά σίγουρα βαριά κουπιά, τα οποία αποσύρθηκαν στο εσωτερικό του πλοίου γιατι εμπόδιζαν την κίνηση των υπολοίπων. Διαπιστώσαμε οτι η μόνη σχετικά ασφαλής θέση επιβάτη για ένα παιδί που δεν κωπηλατεί και συγχρόνως δεν μπορεί να φτάσει και να ασφαλίσει τα πόδια του στις σχετικές υποδοχές ήταν η μεσαία σειρά των ζυγιτών. Έτσι, ο γονιός μπορεί να κωπηλατήσει με σχετική ευχέρεια στην ανώτερη σειρά ως θρανίτης , διατηρώντας και την απαραίτητη γονική επίβλεψη. Αν και κάποιοι σκέφθηκαν οτι οι κωπηλάτες ήταν πολύ λιγότεροι του κανονικού και τίθοταν θέμα ασφαλείας, στην πραγματικότητα αυτό δεν ίσχυε για εναν σύντομο πλού. Στην αρχαιότητα όταν οι καταστάσεις απαιτούσαν μακρινά ταξίδια με κωπηλασία, οι ερέτες κωπηλατούσαν μισοί – μισοί εκ περιτροπής ώστε να υπάρχει διάστημα ξεκούρασης για όλους χωρίς το πλοίο να ακινητεί. Συνεπώς το πλοίο ήταν πλήρως ελέγξιμο ακόμη και με το μισό πλήρωμα κωπηλατών για μικρο χρόνο, όπως όλοι διαπιστώσαμε αμέσως μετά.

Το συνοδό πυροσβεστικό πλοίο του ΠΝ Β/Λ ΠΗΝΕΙΟΣ (Α450)

Το συνοδό πυροσβεστικό πλοίο του ΠΝ Β/Λ ΠΗΝΕΙΟΣ (Α450). Τα κουπιά είναι σε θέση «πτέρωσον»,  ακίνητα και παράλληλα με την επιφάνεια της θάλασσας.

Αρχικά , όπως αναμενόταν, ο συντονισμός τόσων κωπηλατών ήταν δύσκολος και αρκετές φορές τα κουπιά χτυπούσαν μεταξύ τους. Σταδιακά πάντως, επιτεύχθηκε στοιχειωδώς συντονισμένη κίνηση στις δοκιμές και το πλοίο «μας» έλυσε κάβους και ανοιχτηκε στον Φαληρικό Όρμο με μόνη δύναμη πρόωσης τη μυϊκή δύναμη των κωπηλατών του! Συνοδεία «ασφαλείας» ήταν το πυροσβεστικό πλοίο του ΠΝ Β/Λ ΠΗΝΕΙΟΣ (Α450) , ένα φουσκωτό με πλήρωμα μέλη της ΔΥΚ (προφανώς για τυχόν …ασύμμετρες απειλές) το οποίο προσέλκυσε για …άγνωστους λόγους το ενδιαφέρον ιδιαίτερα του γυναικείου πληθυσμού, καθώς και άλλα ταχύπλοα πλοιάρια. ‘Οσο προχωρούσε το πλοίο, στο ρυθμό που έδινε δια φωνής ο Κελευστής μας (δηλώνει ιδιότητα και όχι βαθμό του ΠΝ), ο συντονισμός γινόταν συνεχώς καλύτερος επιβεβαιώνοντας τις αρχαίες μαρτυρίες οτι παρά τον μεγάλο αριθμό μελών πληρώματος , η εκπαίδευση τους ήταν εύκολη και μπορούσε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο ναυτικής ικανότητας σε λίγες εβδομάδες ή ακόμη και μέρες! Επίσης δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα με την απόσταση μεταξύ των κωπηλατών, αν και έστω 10-20 εκατοστά παραπάνω θα ήταν επιθυμητά. Γενικά το πλοίο κωπηλατείται ομαλά και δείχνει γρήγορο και καλοτάξιδο . Όταν κατασκευάστηκε η τριήρης Ολυμπιάς και καθελκύστηκε το 1987 ως αντικείμενο πειραματικής αρχαιολογίας, έγιναν ταξίδια με ναυτικούς δόκιμους στα νησιά του Αργοσαρωνικού και το σκάφος επέτυχε αξιόλογες επιδόσεις απόστασης αλλα και ταχύτητας ανω των 9 κόμβων, μόνο με κωπηλασία! Τέτοιες απαιτήσεις επιδόσεων και αντοχής βεβαίως δεν υπήρχαν απο το πλήρωμα πολιτών και σύντομα το πλοίο «μας» πήρε πορεία επιστροφής , με αισθητά καλύτερο συντονισμό απο τον απόπλου. Γρήγορα εκτελέσθηκαν οι μανούβρες επαναδέτησης στον προβλήτα απο το «έμπειρο» πια πλήρωμα, το οποίο ήταν κουρασμένο βέβαια, αλλά χαρούμενο και γελαστό στο σύνολο του απο την ξεχωριστή εμπειρία που απόλαυσε.

DSC01994

Αποβιβαζόμενοι , στον πάγκο που αρχικά «ναυτολογηθήκαμε» συναντήσαμε την γνωστή ερευνήτρια ναυτικής Ιστορίας (και μπλόγκερ του Περί Αλός) Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου , η οποία υπέγραφε το νέο βιβλίο της «Τριήρης» σε όποιον το αγόραζε αντί χαμηλού τιμήματος. Γεμάτοι με πολλά θετικά συναισθήματα, πήρε ο καθένας κωπηλάτης το δρόμο του επιστρέφοντας έκαστος στην καθημερινότητα του, έπειτα απο το μικρό ταξίδι στην Ιστορία!

"Oι Αθηναίοι ήταν εκείνοι που έφθασαν στο αποκορύφωμα της ναυπηγικής τους τέχνης, σε συνδυασμό με την αισθητική, ώστε να θεωρούνται οι αθηναϊκές τριήρεις ως οι πιο όμορφες" (Περι Αλός).

«Oι Αθηναίοι ήταν εκείνοι που έφθασαν στο αποκορύφωμα της ναυπηγικής τους τέχνης, σε συνδυασμό με την αισθητική, ώστε να θεωρούνται οι αθηναϊκές τριήρεις ως οι πιο όμορφες» (Περι Αλός). Φωτο: manolis

 

Η τριήρης Ολυμπιάς φωτογραφημένη απο το Α/Τ Βέλος. Φωτο: manolis

Η τριήρης Ολυμπιάς φωτογραφημένη απο το Α/Τ Βέλος.  Δοκιμές  εντολών κωπηλασίας απο την Β’ ομάδα. Φωτο: manolis

 

Το παρόν αφιερώνεται σε όλους τους ανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού, που ανέλαβαν και έκαναν δυνατό τον πλού μας με την τριήρη Ολυμπιάς και μας ταξίδεψαν στην ιστορία.

 

Σημείωση 1

Το ηλ. μήνυμα – πρόσκληση του ΠΝ:

«Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αίτηση συμμετοχής σας, στον πλου της Τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και να σας γνωρίσουμε ότι, τηρουμένης της σειράς προτεραιότητας, ενταχθήκατε ως μέλος πληρώματος κωπηλατών στην ΟΜΑΔΑ Α.

Ως ώρα απόπλου έχει ορισθεί η 10:00 ενώ ο πλους αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Παρακαλείσθε να βρίσκεστε στο σημείο ελλιμενισμού της Τριήρους (Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, Τροκαντερό, Παλαιό Φάληρο) τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από τον απόπλου, ήτοι 09:00, ώστε να ενημερωθείτε επί θεμάτων ασφαλείας και κινήσεων του Πλοίου. Η θέση κωπηλασίας, θα καθορισθεί κατά την είσοδό σας στην Τριήρη.

Επιπροσθέτως, παρακαλείσθε όπως φέρετε αθλητική ενδυμασία (κοντομάνικη μπλούζα, αθλητικό σόρτς/παντελόνι) και οπωσδήποτε αθλητικά παπούτσια και κάλτσες. Εντός του πλοίου μπορείτε να μεταφέρετε ένα μικρό σακίδιο πλάτης με τα προσωπικά σας αντικείμενα (νερό, καπέλο, πετσέτα προσώπου, κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική κάμερα).

Σας ευχόμαστε καλό πλού!»

 

Αρέσει σε %d bloggers: