Δέκα από τα τριάντα μαχητικά αεροσκάφη F-5E της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελβετίας πρόκειται να αποσυρθούν οριστικά από την ενεργό υπηρεσία μετά την ανακάλυψη σοβαρών ρωγμών. Έξι υπόλοιπα αεροσκάφη θα επισκευαστούν και θα επιτρέψουν στην υπηρεσία το 2016. (Georg Mader via IHS Janes)

Η Ελβετία πρόκειται να αποσύρει ένα τρίτο του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-5E Tiger II που διαθέτει μετά τις ρωγμές που διαπιστώθηκαν, ανέφερε τοπικό μέσο ενημέρωσης την 15η Απριλίου.

Τα ελαττώματα στην δομή των 10 εκ των 30 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την προσγείωση ολόκληρου του στόλου των μονοθεσιών F-5E τον Ιανουάριο μετά την διαπίστωση παρόμοιων θεμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Τμήματος Άμυνας που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Local, μαζί με τα 10 αεροσκάφη, βρέθηκαν ακόμη έξι να έχουν επίσης θέματα ρωγμών. Τα αεροσκάφη αυτά θα επισκευαστούν και θα επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Η Ελβετία είχε προγραμματίσει την απόσυρση όλων των F-5 από το 2016, τα οποία έχουν κατασκευαστεί την δεκαετία του 1070, και να τα αντικαταστήσει με το Gripen E της Saab. Ωστόσο, η αναμενομένη συμφωνία απορρίφτηκε μέσω ενός εθνικού δημοψηφίσματος τον Μάιο του 2014, εννοώντας πως δεν υπάρχει επί του παρόντος σχεδιασμός για την αντικατάσταση τους.

Καθώς η Ελβετική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιο της 32 μαχητικά αεροσκάφη F/A-18C/D της Boeing, ο υπουργός Άμυνας Ueli Maurer παραδέχθηκε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας για το Gripen έχει δημιουργήσει «κενά ασφαλείας» στην Άμυνα της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WhnQXmwtoo4

Απόδοση από το IHS Janes 360º για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: