Ρωσικό διηπειρωτικός πύραυλος Topol (SS-25 Sickle). (military-today.com)

Τα επόμενα εφτά χρόνια η Ρωσία προκειται να τετραπλασιάσει το οπλοστάσιο πλατφορμών μεταφοράς οπλών μεγάλου βεληνεκούς με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο στρατηγικής αποτροπής της χώρας δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

“Λαμβάνοντας υπόψιν την αποστολή και την σπουδαιότητα των όπλων, στρατηγικής αποτροπής, μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής ακρίβειας σχεδιάζουμε να τετραπλασιάσουμε μέχρι το 2021 τον αριθμό του οπλοστάσιο φορέων υψηλής ακριβείας” είπε ο Σοϊγκού σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN).

Ο Ρώσος αμυντικός αναλυτής, Ίγκορ Κοροσένκο είπε πως στις οπλικές πλατφόρμες υψηλής ακριβείας εντάσσονται, τα υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και στρατηγικά βομβαρδιστικά και ο συνολικός αριθμός τους θα τετραπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον Κοροσένκο, στα οπλικά συστήματα περιλαμβάνονται τα ντιζελοκίνητα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, όπως επίσης και μία σειρά αεροσκάφων συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκάφων Su-35 Flanker, τα πέμπτης γενιάς T-50 (PAK FA) και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack και Tu-95MS Bear.

O Σοϊγκού αποκάλυψε τα παραπάνω σχέδια κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (08.05.2014) απο την Ρωσική πυρηνική τριάδα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο Ρωσικός Στρατός πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Topol (SS-25 Sickle) απο το σύμπλεγμα εκτόξευσης Πλέσετσκ στη βορειοδυτική Ρωσία.

Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Delta των ρωσικών στόλων Βορρά και Ειρηνικού πραγματοποίησαν επίσης εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ενα ρωσικό βομβαρδιστικό εξαπέλυσε έξι πυραύλους κρουζ κατά επίγειων στόχων.

Ο Σοϊγκού ενημέρωσε το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως ο κλάδος των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων του οπλοστασίου της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό από το 2016 και τα παλιότερα μοντέλα προκειται να αντικατασταθούν ολοκληρωτικά μέχρι το 2014.

Επικεφαλής της άσκησης ήταν ο Πούτιν και ως παρατηρητές, παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των χωρών μέλλων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) Λευκορωσίας, Αρμενίας, Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: