Μια θολή φωτογραφία που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο την 23η Ιανουαρίου σε ένα ρωσικό ιστότοπο για τους θαυμαστές της αεροπορίας υποτίθεται ότι δείχνει το Sukhoi Okhotnik-B, το νέο, στέλθ ανεπάνδρωτο αεροσκάφος κρούσης που επι του παρόντος εκτελεί δοκιμές τροχοδρόμησης στο Νοβοσιμπίρσκ. Η φωτογραφία δείχνει ένα αεροσκάφος σχεδίου ιπτάμενης πτέρυγας με τραπεζοειδείς εισαγωγές αέρα κινητήρα διάσπαρτο με πολλαπλές συσκευές που ίσως να περιλαμβάνουν βοηθητικές εισαγωγές (inlets) και ανακλαστήρες ραντάρ.

Το αεροσκάφος εμφανίζεται πάνω σε ενα διάδρομο απογειώσεων περιστοιχισμένο από χιόνια. Καθώς ουδεμία επίσημη επιβεβαίωση ειναι άμεσα διαθέσιμη, η νέα φωτογραφία εμφανίστηκε την στιγμή που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι η ιπτάμενη πτέρυγα Okhotnik δοκιμάζεται στον Οργανισμό Κατασκευής Αεροσκαφών Νοβοσιμπίρσκ (NAPO) στην Κεντρική Ρωσία.

Το NAPO κατασκευάζει αεροσκάφη, όπως το Su-34, που σχεδιάζονται απο την Sukhoi. Η φωτογραφία προκύπτει, επίσης, καθώς εμφανίστηκαν νέες φωτογραφίες του Sukhoi T-50-3, αεροσκάφους αεροπορικών δοκιμών του μαχητικού Su-57 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το T-50-3 εμφανίζεται στην φωτογραφία με νέο διακριτικό στο ουραίο πτερύγιο να εικονίζει τις μορφές του Su-57 και ενός αεροσκάφους ιπτάμενης πτέρυγας.

Το Okhotnik ειναι το μοναδικό γνωστό πρόγραμμα στελθ μαχητικού ανεπάνδρωτου οχήματος (UCAV) της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το ρωσικό υπουργείο άμυνας άρχισε το πρόγραμμα εξέλιξης του Okhotnik το 2012. Το πρόγραμμα προορίζεται για την εξέλιξη ενός ανεπάνδρωτου αεροσκάφους με δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών επιτήρησης και κρούσης.

Σύμφωνα με παρουσίαση εικόνων του ρωσικού υπουργείο άμυνας που διέρρευσε το 2017 αποκαλύφθηκε πλευρική πλευρά ενός ομοιώματος αεροσκάφους με την ονομασία Okhotnik-B. Τον Ιούνιο 2018, η ρωσική ειδησεογραφική υπηρεσία Interfax μετέδωσε οτι η Sukhoi οργάνωσε τελετή παρουσίασης του Okhotnik στο συγκρότημα της NAPO.

Το Okhotnik πλησιάζει την φάση των αεροπορικών δοκιμών για περισσότερο από μια δεκαετία μετά την πρώτη προσπάθεια της Ρωσία να εξελίξει ένα στελθ UCAV. Το 2007, η MiG αποκάλυψε το σχέδιο ιπτάμενης πτέρυγας ανεπάνδρωτου αεροπορικού συστήματος Skat, αλλά ο ρωσικός Στρατός είχε αναφέρει τότε ότι ακύρωσε την εξέλιξη του. Εν των μεταξύ, η ρωσική αεροπορική βιομηχανία έχει κατασκευάσει αρκετά μικρά ανεπάνδρωτα αεροπορικά σύστημα και το μεσαίου υψομέτρου, σταθερής πτέρυγας Kronstadt Orion, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2017.

Steve Trimble

Απόδοση/Μετάφραση από το Aviation Week για την Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: