Αποβίβαση ομάδας κρούσης από ελικόπτερο Mi-8AMTSh. (© Vitaly V. Kuzmin)

Το πρώτο πακέτο μίας πρόσφατης παραγγελίας 40 ελικοπτέρων Mil Mi-8AMTSh “Hip” παραδόθηκε στο Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε η βιομηχανία Russian Helicopters την 1η Σεπτεμβρίου.

Η παράδοση των τεσσάρων πλατφορμών Mi-8AMTSh σηματοδοτεί τη φάση έναρξης παραδόσεων της σύμβασης αξίας 126 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (340 εκατομμυρίων USD) η οποία υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2013.
Τα 40 νέα ελικόπτερα θα προστεθούν στα 30 έτοιμα προς είσοδο σε υπηρεσία με τη Ρωσία (Το καθεστώς της παραγγελίας των 30 επιπρόσθετων ελικοπτέρων δεν είναι ξεκάθαρο.)

Ελικόπτερο Mi-8AMTSh. (© Vitaly V. Kuzmin)

Σύμφωνα με τη Russian Helicopters, οι εργασίες εκσυχρονισμού στο Mi-8AMTSh έγιναν πρωτίστως για την μείωση των αναγκών συντήρηση κύκλου ζωής του αξιόπιστου “Hip”.
Πλέον, τώρα, το νέο ελικόπτερο διαθέτει 2000 ώρες πριν ανακατασκευαστεί (περισσότερες από τις προηγούμενες 1500) και κύκλο ζωής 35 ετών (πάνω από τα 25), ενώ το κόστος λειτουργίας καθ όλη διάρκεια ζωής του ελικοπτέρου έχει μειωθεί κατά περίπου 25% με 30% σε σύγκριση με το βασικό μοντέλο δήλωσε η εταιρεία.

Συγκεκριμένες βελτιώσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των ισχυρότερων και αξιόπιστων κινητήρων VK-2500 και μία εκσυγχρονισμένη και ισχυρότερη μετάδοση, μια νέα βοηθητική μονάδα ισχύος TA-14, επιπρόσθετες δεξαμενές καυσίμου, βαλλιστική προστασία για το πλήρωμα, πιλοτήριο συμβατό με διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, την προαίρεση για τοποθέτηση ενός σφαιρικού θόλου ραντάρ στο εμπρόσθιο μέρος και ένα πύργο ηλεκτρο-οπτικής υπέρυθρης παρατήρησης (EO/IR) τοποθετημένο στην κοιλία του ελικοπτέρου.

Μαζί με τα εξελιγμένα συστήματα, το Mi-8AMTSh μπορεί να δεχθεί νέα οπλικά συστήματα σε πτερυγικούς πυλώνες, όπως τους πυραύλους αέρος-επιφανείας Shturm 9M114/9M114M “Spiral”, τους Igla 9M343/9M39 “Grouse”, ατρακτίδια πυροβόλου 23mm και εξωτερικούς φορείς πυραύλων αέρος-αερος B8V20A εξοπλισμένα με τους μη καθοδηγούμενους πυραύλους S-8 των 80mm.
Χαρακτηρισμένο διεθνώς ως Mi-171Sh, το Mi-8AMTSh έχει πουληθεί στην Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισημερινό, και Περού.

Ελικόπτερα Mi-8AMTSh. (© Vitaly V. Kuzmin)

Απόδοση απο το Janes.com για την Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: