Η παρθενική πτήση του νέου αεροπλάνου εναέριου ανεφοδιασμού “Il-78M-90A” των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων (“VKS”) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2018.

Η πτήση διάρκειας τριάντα πέντε (35) λεπτών έλαβε χωρά στις εγκαταστάσεις παραγωγής της “Aviastar-SP” που βρίσκονται στην Ουλιάνοφσκ, περίπου εξακόσια (600) χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Το “Il-78M-90A” (προηγουμένως αναφέρονταν ως το “Il-478”) βασίζεται στο νέο μεταφορικό αεροσκάφος “Il-76MD-90A” (“Il-476”), το οποίο αποτελεί την εκσυγχρονισμένη έκδοση του αεροπλάνου σοβιετικής εποχής “Il-76 Candid”. Η νέα έκδοση ανεφοδιασμού μοιράζεται τις ίδιες βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά πτήσης, το σκελετό και το προωθητικό σύστημα με αυτές του εκσυγχρονισμένου μεταφορικού αεροπλάνου.

Οι εν λόγω βελτιώσεις περιλαμβάνουν ψηφιακό “γυάλινο” πιλοτήριο όπως επίσης και εκσυγχρονισμένα συστήματα πτήσης, πλοήγησης και επικοινωνιών. Οι δοκιμές βελτίωσης περιλαμβάνουν την τροποποιημένη πτέρυγα και τον ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης. Οι κινητήρες έχουν επίσης εκσυγχρονιστεί, παρέχοντας στο αεροπλάνο ωφέλιμο φορτίο εξήντα (60) τόνων [πάνω από τους σαράντα (40) τόνους του βασικού “Il-76/78”) και δώδεκα (12) τοις εκατό μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.

Οι “VKS” αναμένεται να αγοράσουν τριάντα τέσσερα (34) από τα εναέρια βυτιοφόρα για να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα “Il-78”. Το “Il-478” μπορεί να μεταφέρει ενενήντα ένα (91) τόνους καύσιμου μέσα στις κεντρικές δεξαμενές του, συν ακόμα τριάντα έξι (36) τόνους σε ένα βοηθητικό βυτίο στο κύτος φορτίου για να παραδώσει εκατόν είκοσι εφτά (127) τόνους μεταφερόμενου καυσίμου.

Στο μέλλον το “Il-78М-90А” θα γίνει το κεντρικό αεροπλάνο ανεφοδιασμού, προσαρμοσμένο για τον εναέριου ανεφοδιασμού των αεροπλάνων μεγάλης εμβέλειας, πρώτης γραμμής και ειδικής αεροπορίας. Είναι σε θέση να ανεφοδιάσει ταυτοχρόνως δύο αεροπλάνα πρώτης γραμμής (όπως τα Su-27/30/34/35, MiG-29/35). Ο ανεφοδιασμός των αεροπλάνων μεγάλης εμβέλειας και ειδικής αεροπορίας ειναι εφικτός από το ουραίο ακροφύσιο. Αν το “Il-78М-90А” βρίσκεται στο έδαφος μπορεί να ανεφοδιάσει ταυτόχρονα τέσσερα αεροπλάνα.

Όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού στο αεροπλάνο ξεκίνησαν από τη σχεδίαση και μέχρι την παράγωγη του πτητικού πρωτότυπου πραγματοποιήθηκαν σε ψηφιακό περιβάλλον με συσκευές σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων. Η βιβλιογραφία σχεδιασμού και τεχνολογίας του αεροπλάνου έχει μετατραπεί πλήρως σε ηλεκτρονική μορφή και λανσαρίστηκε για την μαζική παράγωγη με την χρήση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η τελική συναρμολόγηση του αεροπλάνου εναέριου ανεφοδιασμού μαζικής παραγωγής θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής του «Aviastar-SP», στην Ουλιάνοφσκ, όπου επί του παρόντος πραγματοποιούνται οι εργασίες για τη ρύθμιση της γραμμής παραγωγής της τελικής συναρμολόγησης των βαριών μεταφορικών στρατιωτικών αεροπλάνων “Il-76MD-90А” και των βυτιοφόρων “Il-78M-90A”. Η γραμμή περιλαμβάνει αρκετούς σταθμούς, που παρέχουν την πλήρη συναρμολόγηση του αεροπλάνου. Ένα από τους πιο σημαντικά, ειναι οι σταθμοί συγκόλλησης/ένωσης τμημάτων ατράκτου και σταθμούς συναρμολογημένης του σκελετού, οι οποίοι περιλαμβάνουν πάγκους ρωσικής προέλευσης για την αυτόματη “jig-less” συναρμολόγηση του σκελετού. Ο έλεγχος ορθότητας συναρμολόγησης θα πραγματοποιηθεί με τα συστήματα μέτρησης λέιζερ και οπτικών ακτίνων.

Η νέα γραμμή θα επιτρέψει την ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητας των εργασιών σύζευξης και εξασφαλίζει την επίβλεψη της ποιότητας, μείωση της εξάρτησης της πιστοποίησης από το τεχνικό προσωπικό.

Απόδοση/Μετάφραση απο “Janes.Com” και “Defence-Blog.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: