Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yakovlev Yak-152 ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση την 29η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η ρωσική βιομηχανία “United Aircraft Corporation” (UAC).

Το νεότερο αεροσκάφος βασικής εκπαίδευσης της Ρωσίας, το Yak-152 αναμένεται να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των εκπαιδευτικών Yak-52 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Σύμφωνα με την UAC η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στο αεροπορικό εργοστάσιό Ιρκουτ, όπου το αεροσκάφος κατασκευάζεται. Η Ιρκούτ τον Ιούνιο απεκάλυψε ότι είχε δεχθεί παραγγελία κατασκευής 150 δειγμάτων του αεροσκάφους.

russia_yak-152_1

Το νέο εκπαιδευτικό αναμένεται να αντικαταστήσει τα γερασμένα Yak-52 της Ρωσίας στο ρόλο της βασικής εκπαίδευσης. (UAC)

Το Yak-152 αναπτύχθηκε σε διάφορες μορφές για τουλάχιστον 15 χρόνια, μερικώς σε συνεργασία με την Κίνα (ως το L-7), και είναι ένα παράγωγο του ακροβατικού αεροσκάφους Yak-54.

Αρχικά επιλέχθηκε το 2001 για να αντικαταστήσει το Yak-52, όμως η πρόοδος στο αεροσκάφος έμεινε στάσιμη μέχρι το 2014 όταν η βιομηχανία Ιρκουτ ανέλαβε σύμβαση για την ολοκλήρωση της εξέλιξης του. Το αεροσκάφος προοριζόταν να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση μέσα στο 2015 και να εισέλθει σε υπηρεσία το 2016, παρόλα αυτά το χρονοδιάγραμμα γρήγορα διολίσθησε.

Nicholas de Larrinaga

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: