Το ναυπηγείο “Morye” στην Θεοδοσία της Κριμαίας τοποθέτησε την τρόπιδα ακόμα μιας κορβέτας κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης “Karakurt” (μικρό πλοίο πυραύλων) του έργου 22800. Η ημερησία διαταγή του αρχηγού Ναυτικού, ναυάρχου Βλαντιμίρ Κορόλεφ, αναγνώστηκε κατά την τελετή με την οποία ονόμαζε το πλοίο “Ανεμοστρόβιλος” (“Vikhr”), όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η τρίτη κορβέτα του έργου 22800 που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο “Θάλασσα” (“Morye”) για το Ρωσικό Ναυτικό. Τα πλοία “Shtorm” και “Οχοτσκ” (“Okhotsk”) βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής, στην εταιρεία.

Ο αναπληρωτής του τμήματος ναυπήγησης του ναυτικού πλοίαρχος πρώτου βαθμού Μιχαήλ Κρασνοπέγεφ δήλωσε ότι η τοποθέτηση της τρόπιδας της κορβέτας “Ανεμοστρόβιλος” έργου 22800 υλοποιήθηκε συμφωνά με το κρατικό ναυτικό πρόγραμμα ναυπήγησης το οποίο οραματίζεται τον εξοπλισμό του στόλου επιφανείας με φορείς όπλων μεγάλης ακρίβειας.

“Τα πολεμικά πλοία της κλάσης μπορούν να επιχειρούν τόσο εντός ναυτικών δυνάμεων όσο και ανεξάρτητα. Τα πλήρωμα των μικρών πλοίων πυραύλων του έργου 22800 εκπαιδεύονται με νέα προγράμματα στο κέντρο ενιαίας εκπαίδευσης του Ναυτικού”, δήλωσε κατά την τελετή.

Τα ρωσικά ναυπηγεία πρόκειται να κατασκευάσουν, στην ενδιάμεση φάση, περίπου τριάντα κορβέτες έργου 22800 για το Ρωσικό Ναυτικό. Πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα μικρά πλοία πυραύλων κλάσης “Molniya” έργου 12411 και κλάσης “Ovod” έργου 12341. Το 2017 το αρχικό πολεμικό πλοίο “Uragan” και η πρώτη κορβέτα της σειράς, “Typhoon”, καθελκύστηκαν από το ναυπηγείο “Pella”. Η κατασκευή τους ξεκίνησε την 24η Δεκέμβριο 2015.

Οι κορβέτες του έργου 22800 έχουν σχεδιαστεί από το γραφείο ναυτικών σχεδίων “Almaz”. Είναι μήκους εξήντα μέτρων, πλάτους δέκα μέτρων και έχουν τέσσερα μέτρα βύθισμα. Είναι εφοδιασμένες με εγχώριας κατασκευής πετρελαίου-ηλεκτρικούς κινητήρες. Η ανωτάτη ταχύτητα τους ειναι τριάντα κόμβοι, η επιχειρησιακή εμβέλεια τους 2500 μέτρα και η αυτόνομη πλεύσης ειναι διάρκειας δεκαπέντε ημερών. Είναι οπλισμένες με ένα αυτόματο πυροβόλο “AK-176MA” των εβδομήντα έξι χιλιοστών και αντιαεροπορικούς πυραυλους “Pantsyr-M” (αρχής γενομένης απο το τρίτο πλοίο της σειράς). Η υπερκατασκευή φιλοξενεί έναν κάθετο εκτοξευτή οχτώ κελιών “3S-14” για τους πυραυλους “Kalibr”. Το κύριο πλεονέκτημα της κορβέτας ειναι η μεγάλη ευελιξία, η ενισχυμένη αξιοπλοΐα και η αρχιτεκτονική του σκάφους και της υπερκατασκευής με χαρακτηριστικά χαμηλής αντανάκλασης.

Οι κορβέτες έργου 22800 μπορούν να προστατεύσουν όχι μόνο τα ρωσικά παράκτια ύδατα αλλά επίσης να επιχειρούν ως στρατηγική αποτροπή καθώς μπορούν να εκτοξεύσουν τους ναυτικούς πυραυλους “3M-14 Kalibr” εναντίον χερσαίων στόχων σε βάθος εναντίον των χωρών που απειλούν την Ρωσία.

Karakurt-class_corvette_small_missile_boat_project_22800_1

Τα δύο πρώτα μικρά πλοία πυραύλων έργου “22800” “Uragan” και “Typhoon” που κατασκευάζονται για το Ρωσικό Ναυτικό, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, στο ναυπηγείο “Pella” στο Οντράντογε της περιφέρειας Λένινγκραντ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “navyrecognition.com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: