Την 23η Δεκεμβρίου, η Sevmash JSC (Ηνωμένη Ναυπηγική Βιομηχανία) πραγματοποίησε την τελετή τοποθέτησης τρόπιδας του πυρηνικού υποβρυχίου κλάσης Borei-A, Κνιάζ Ποζχαρσκι. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε έτσι ώστε να συμπέσει με τους εορτασμούς της 77ης επετείου του ναυπηγείου (επίσημη ημερομηνία θεμελίωσης -21η Δεκεμβρίου 1939).

Στην τελετή παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από το Ρωσικό Ναυτικό, Στρατιωτικές και Βιομηχανικές Αντιπροσωπείες, Δούμα, Ηνωμένη Ναυπηγική Βιομηχανία, το κεντρικό σχεδιαστικό γραφείο Ρουμπιν, και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Αρχάγγελσκ.

Το Κνιάζ Ποζχαρσκι είναι το 8º πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (το τελευταίο της σειράς υποβρυχίων Borei) και το 5º της σειράς υποβρυχίων πυρηνικών πυραύλων Borei-A. Τα υποβρύχια σχεδιάστηκαν απο το κεντρικό σχεδιαστικό γραφείο Ρουμπιν (Αγία Πετρούπολη).

“Φυσικά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε σε αυτό το υποβρύχιο, -είπε ο Υπαρχηγός του Ρωσικού Ναυτικού Βίκτωρ Μπουρσούκ. – Το γραφείο Ρουμπιν εργάζεται σε ένα νέο φορέα πυραύλων που ζητήθηκε από το Ρωσικό Ναυτικό και πρόκειται να κατασκευαστεί απο την Sevmash.

Οι κλάσεις των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Borei και Borei-A, που ειναι εξοπλισμένες με τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Bulava, προορίζονται να γίνουν η βάση των Ρωσικών Ναυτικών Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων για τις επόμενες δεκαετίες. Τρία υποβρύχια κλάσης Borei, Γιούρι Ντολγκορούκι, Αλεξάντερ Νιεφσκι και Βλαντιμίρ Μονομάχ έχουν ήδη παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό και είναι σε υπηρεσία υπό το πρόγραμμα του Ναυτικού. Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου υποβρύχιου της κλάσης Borei-A, του Κνιάζ Βλαντιμίρ, έγινε στην Sevmash το 2012. Τρία υποβρύχια πυρηνικών πυραύλων κλάσης Borei-A, το Κνιάζ Ολεγκ, το Τζενεραλισιμους Σουβόροφ και Ιμπερατόρ Αλεκσαντάρ ΙΙΙ, είναι υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Sevmash.

Απόδοση/Μετάφραση από το sevmash.ru για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: