Το ρωσικό υπουργείο άμυνας παρουσίασε στους ξένους Στρατιωτικούς Ακολούθους Άμυνας και Ρώσους αλλά και ξένους δημοσιογράφους το σύστημα Iskander-M οπλισμένο με τέσσερις πυραυλους 9M729 όπως και το όχημα μεταφοράς και φορέα εκτοξευτή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο θεματικό πάρκο “Πατριώτης”.

“Μια ειδική διαμόρφωση του αυτοκινούμενου εκτοξευτή αναπτύχθηκε για τον πύραυλο 9M729. Μεταφέρει τέσσερις πυραυλους 9M729, ενώ ο προηγούμενος εκτοξευτής μετέφερε δύο πυραυλους 9M728,” δήλωσε νωρίτερα ο Αρχηγός των ρωσικών Δυνάμεών Πυραύλων και Πυροβολικού, Στρατηγός Μικχαήλ Ματβεγέβσκι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος 9M729 ειναι μακρύτερος κατά 530 χιλιοστά απο τον προκάτοχο τους, το οποίο απαίτησε την αναβάθμιση του εκτοξευτή Iskander-M.

Πηγή κοντά στην εκδήλωση δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι στην κοινή ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας την Τετάρτη δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι απο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), η οποία ήταν αφιερωμένη στον πύραυλο 9M729.

“Δεν υπήρχαν Αμερικανοί στην ενημέρωση”, δήλωσε η πηγή απαντώντας σε ερώτηση.

Ο πύραυλος κρουζ 9M729 ειναι η νεότερη διαμόρφωση του πυραύλου κρουζ 9M728, ο οποίος ειναι μέρος του συστήματος Iskander-M. Αναπτύχθηκε απο το γραφείο μελετών Νοβατορ στο Γεκατερίνμπουργκ. Ο πύραυλος 9M729 εχει πολεμική κεφαλή υψηλότερης απόδοσης και νέο σύστημα ελέγχου για μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα περισσότερα μέρη και εξαρτήματα των πυραύλων 9M728 και 9M729 ειναι πανομοιότυπα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ισχυρίζονται οτι ο πύραυλος 9M729 ξεπερνάει το όριο των 500 χιλιομέτρων που καθορίζεται απο την συνθήκη INF. Απαιτεί από την Ρωσία να εξαλείψει αυτούς τους πυραυλους. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε οτι σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσει απο την συνθήκη.

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: