Δορυφορικές εικόνες έδειξαν αρκετούς υπερηχητικούς αερο-βαλλιστικούς πυραυλους Kh-47 Kinzhal δίπλα σε μαχητικά αεριωθούμενα MiG-31K (νατοϊκή ονομασία: Foxhound) των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων (RuAF) πάνω στον ασφαλτοτάπητα του 929ου Κρατικού Κέντρου Αεροπορικών Δοκιμών (STFTC) στο Αχτουμπίνσκ, στην περιφέρεια Αστραχάν (Ρωσία). Οι Kinzhal εμφανίστηκαν σε φωτογραφίες της Digital Globe με ημερομηνία 3-6-22 Σεπτεμβρίου, 16 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου 2018. Η ανακαλύψει έγινε την 10η Φεβρουαρίου 2019 από τον χρήστη του Twitter @reutersanders.

Ο Kh-47 Kinzhal ειναι η τροποποιημένη έκδοση του περιβόητου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς 9K720 Iskander (νατοϊκή ονομασία SS-26 Stone). Με το ισχυριζόμενο βεληνεκές των 2000 χιλιομέτρων και ταχύτητας 10 Mach, ο Kinzhal ειναι ένα όπλο κρούσης πολύ μεγάλου βεληνεκούς, κατασκευασμένο να προσβάλει επίγειους και ναυτικούς στόχους χωρίς την είσοδο στον εναέριο χώρου του αντιπάλου.

Το MiG-31K (Foxhound) ειναι το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας που εχει τροποποιηθεί για να μεταφέρει και εξαπολύει τον Kinzhal. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή μόνο ένας περιορισμένος αριθμός (6-10 αεροσκάφη) έχουν τη ικανότητα μεταφοράς του Kinzhal. Η Ρωσία ισχυρίζεται οτι ο Kinzhal έχει δοκιμαστεί επιτυχώς αρκετές φορές, απο την έναρξη της πειραματικής επιχειρησιακής χρήσης του στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια τον Δεκέμβριο 2017. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μια Μοίρα 12 έως 16 MiG-31K πού έχει οπλιστεί με πυραυλους Kinzhal έχει εισέλθει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Απρίλιο 2018. Επιπλέον, η Ρωσία εκσυγχρονίζει επίσης τα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3M (νατοϊκή ονομασία Backfire) για να μεταφέρουν μέχρι τέσσερις πυραυλους Kinzhal. Οι Kinzhal που εκτοξεύονται απο Tu-22M3M μπορουν δυνητικά να διαθέτουν διευρυμένο βεληνεκές μεχρι 3000 χλμ.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, τα ειδικής χρήσης MiG-31K έχουν εκτελέσει περισσότερες από 89 περιπολίες οπλισμένα με Kinzhal πάνω απο την Κασπία και Μαύρη Θάλασσα. Αναφορές μέσων ενημέρωσης και δορυφορικές εικόνες της Digital Globe επιβεβαιώνουν οτι η Μοίρα έχει έδρα στο 929ο Κρατικό Κέντρο Αεροπορικών Δοκιμών (STFTC) στο Αχτουμπίνσκ. Το εργαστήριο Digital Forensic Research Lab έχει προσδιορίσει την γεωγραφική θέση μιας δοκιμή Kinzhal απο MiG-31K, η οποία έλαβε χώρα την 10 Μαρτίου 2018 στο 929o STFTC.

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες συνιστούν οτι τα MiG-31K βρίσκονται ακόμα στο 929ο STFTC τον Φεβρουάριο 2019. Το γεγονός ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται ακόμα στο κέντρο δοκιμών και δεν ειναι ανεπτυγμένα σε μια επιχειρησιακή αεροπορική βάση, σχεδόν ένα έτος μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης για την λειτουργία της Μοίρας MiG-31Κ οπλισμένη με Kinzhal, μπορεί να σημαίνει οτι η εξέλιξη του έργου του αερο-βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας προχωράει πιο αργά από όσο αναφέρει η Μόσχα.

Συνολικά, οι υπερηχητικές ικανότητες της Ρωσία πρέπει να εξεταστούν με μια δόση αμφιβολίας. Λόγω των δημοσιονομικών περικοπών, ο Kinzhal πολυ πιθανόν να μην εισέλθει σύντομα στην μαζική παραγωγή.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Η ανάλυση των φωτογραφιών δείχνει ότι υπάρχει μεγαλη ομοιότητα ανάμεσα στους πυραυλους του 929ου STFTC και τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι πύραυλοι να ειναι ομοιώματα (φουσκωτές κατασκευές ή μη λειτουργικοί πύραυλοι) που τοποθετήθηκαν πάνω στον ασφαλτοτάπητα με σκοπό την εξαπάτηση των προσπαθειών κατασκοπείας των αντιπάλων.

HARM και Gecko

Απόδοση/Μετάφραση απο το t-intell.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: