Η χρήση του νέου κινητού συστήματος βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς 9K720 Iskander-M στον συριακό εμφύλιο πόλεμο επιβεβαιώθηκε απο τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το πυραυλικό σύστημα Iskander-M κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.

Πρόσθεσε: “Το πυραυλικό σύστημα Iskander-M των Χερσαίων Δυνάμεων αποδείχτηκε αποτελεσματικό, όπως επίσης και τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Tornado-G και Smerch.”

Το 9K720 Iskander-M, ένα αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα με τη νατοϊκή κωδικοποιημένη ονομασία SS-26 Stone, αντικατέστησε τους σοβιετικούς πυραυλους Scud και Tocha-U. Οι δύο καθοδηγούμενοι πύραυλοι του διαθέτουν βεληνεκές μέχρι 500 χιλιόμετρα (περίπου 300 μίλια) και μπορουν να μεταφέρουν είτε συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Ο Iskander έχει σχεδιαστεί για την υπερνίκηση των αντιαεροπορικών συστημάτων. Ο πύραυλος ίπταται με υπερηχητική ταχύτητα. Στην τελική φάση της πτήσης ελίσσεται υπερβολικά και αποδεσμεύει παραπλανητικά δολώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο συγκεκριμένος βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή στον βομβαρδισμό ακριβείας.

Ο Μπορίσοφ είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης για πρώτη φορά στην Συρία τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και τα βομβαρδιστικά Tu-95 – όπως επίσης και τα μαχητικά MiG-29K και ελικόπτερα Ka-52K που επιχειρούσαν πάνω από πλοία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: