Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του κρατιδίου κατά 15 τοις εκατό, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, η σκοπιανή υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά την παρουσίαση του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2018.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2018 εκτιμάται συνολικά στα 6,4 δισεκατομμύρια δηνάρια (123,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). “Αυξάνοντας τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε την προσήλωση μας στην εκπλήρωση του στρατηγικού μας στόχου -την ένταξη στο NATO”, δήλωσε η Σεκερίνσκα.

Η υπουργός εξήγησε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2018 θα ειναι η εστίαση στην αύξηση των μισθών ολόκληρης της στρατιωτικής διάρθρωσης κατά 9 τοις εκατό. “Περίπου 3,7 δισ. δηνάρια (περίπου 71,3 εκατ. $) προορίζονται για μισθούς και αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στην μισθοδοσία ολοκλήρου του στρατού”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σεκερίνσκα.

Τ’ άλλο μέρος του προϋπολογισμού αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για αγαθά και υπηρεσίες, προκείμενου να ικανοποιηθούν κάποιες βασικές ανάγκες του στρατού, όπως οι στολές παραλλαγής, άρβυλα, ανταλλακτικά για την συντήρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως εξήγησε η υπουργός.

Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο NATO (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου) και την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους. Από το 2005 ο στρατός αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από επαγγελματίες και εθελοντές στρατιώτες, μετεξελίχθηκε πλήρως σε έναν επαγγελματικό στρατό σύμφωνα με τα πρότυπα του NATO.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRevognition.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: