Το σουηδικό “Gripen” υποστήριξε τις προσπάθειες πυρόσβεσης στην Σουηδία ρίχνοντας μια βόμβα “GBU-12” σε δασική πυρκαγιά.

Αρκετές φωτιές ειναι σε εξέλιξη στις κομητείες Γκάβλεμποργκ, Ιέμτλανδς και Νταλάρνα της Σουηδίας. Ανάμεσα στα αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς βρίσκεται επίσης ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου “JAS-39 Gripen C” της σουηδικής αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, την 25η Ιουλίου, ενα “Gripen” πραγματοποίησε ρίψη βόμβας καθοδηγούμενη μέσω λέιζερ “GBU-12” των 500 λιβρών από τα 3000 μέτρα σε μια προσπάθεια να αποκόψει την φωτιά ώστε να μην κάψει το πεδίο βόλων Ελβντόλεν, ένα στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων όπου τα μη εκραγέντα πυρομαχικά και το δύσβατο έδαφος κατέστησαν ανεπαρκείς τις συμβατικές μεθόδους πυρόσβεσης. Ο Σουηδός πιλότος έριξε την “GBU-12” ώστε η βόμβα να αποκόψει την φωτιά σε συγκεκριμένη απόσταση από το σημείο πτώσης: η φωτιά απαιτεί οξυγόνο, θερμότητα και καύσιμη ύλη. Η έκρηξη καταναλώνει τ’ οξυγόνο που δεν ειναι πλέον διαθέσιμο για την φωτιά.

Η πρώτη δοκιμή είχε “πολύ καλά αποτελέσματα”, τέλος καλό, όλα καλά, η βόμβα έσβησε την φωτιά. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης η ρίψη είχε αποτελέσματα ακόμη και σε άλλες φωτιές που ήταν 50, 100 και 150 μέτρα μακρυά από τον στόχο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική αναφορά, η ασυνήθιστη τεχνική πυρόσβεσης ήταν επιτυχημένη.

Ορίστε το οπτικοακουστικό υλικό που λήφθηκε απ’ ένα άλλο “Gripen” που ακολουθούσε την πλατφόρμα ρίψης.

Πολλά διεθνή αεροπορικά μέσα έχουν μεταβεί στην φλεγόμενη περιοχή για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού πυροσβεστικού αεροσκάφους “CL-415 Canadair”.

David Cenciotti

Απόδοση/Μετάφραση απο το “TheAviationist.Com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: