Περισσότεροι από 900 στρατιώτες από δώδεκα χωρες συμμετέχουν στην EURETEX 2018, μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στρατευμάτων Μηχανικου, στο πεδίο ασκήσεων San Gregorio στην Ισπανία.

Υπό τη διοίκηση του Eurocorps, στρατευμάτα Μηχανικού συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες επί του πρακτέου σχετικά με τις μεθόδους, τα υλικά και τα οχήματα Μηχανικου.

Από τα διαφορετικά συστήματα εκκαθάρισης δρόμων στους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και στα μετεωρολογικά μπαλόνια. Την έναρξη της άσκησης κύρηξε ο αρχηγός του Eurocorps, Στρατηγός García Blázquez, με μια επίσημη τελετή.

Στην EURETEX 2018 συμμετέχει και ο Ελληνικός Στρατός με ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Μηχανικού.

Η EURETEX 2018 είναι μια άσκηση πολυεθνικής συνεργασίας. Όμως, πριν βγουν προς αναζήτηση των εκρηκτικών και αυτοσχέδιων μηχανισμων (IED), οι στρατιώτες, έπρεπε να γνωριστούν καλύτερα: Συνοχή. Γι’αυτόν τον λόγο οργανώθηκε μια εκπαιδευτική περίοδος γνωριμίας που περιλάμβανε δραστηριότητες οπως η έλξη φορτηγού, η ρίψη χειροβομβίδων κ.α.

Επειδή οι στρατιώτες Μηχανικού στην EURETEX 2018 χρησιμοποιούν το ισπανικό πεδίο ασκήσεων, ωστόσο, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ισπανικά εκρηκτικά. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αυτά. Αν και τα πυρομαχικά διαφέρουν ελάχιστα από αυτά των υπολοίπων χωρών, η εκπαίδευση με την ακόλουθη ανατίναξη τους κρίνεται επιτακτική.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι στρατιώτες του Μηχανικού κλήθηκαν να επιδείξουν την ικανότητα τους στην συνεργασία για τη διάσπαση κωλυμάτων, την εξουδετέρωση IED, εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την κατασκευή σημείου διοίκησης με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και προστασίας.

Αρέσει σε %d bloggers: