Την 13η Σεπτεμβρίου, η Sikorsky (μια εταιρεία της Lockheed Martin) παρέδωσε το πρώτο ναυτικό ελικόπτερο MH-60R Seahawk στο Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας (RSN) σε μια τελετή στο Ουένγκο (Νέα Υόρκη) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Τέλη του 2015 η Σαουδική Αραβία σύναψε διακυβερνητική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) για την αγορά δέκα ελικοπτέρων MH-60R. Η αξια της συμφωνίας είναι ύψους $1,9 δισεκατομμυρίων. Η παράδοση του πρώτου ελικοπτέρου είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί ως την 31η Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με αναφορές ολα τα δέκα ελικόπτερα της Σαουδικής Αραβίας έχουν κατασκευαστεί.

Τα ελικόπτερα MH-60R σε υπηρεσία με το RSN θα αναπτυχθούν κυρίως πάνω στα τέσσερα Πολεμικά Πλοία Πολλαπλών Αποστόλων (MMSC) που παραγγέλθηκαν για τον σαουδαραβικό στόλο μέσω του προγράμματος FMS Τα πλοία αυτά βασίζονται πάνω στην κλάση Freedom του σχεδίου Παράκτιο Πολεμικό Πλοίο (LCS) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων MMSC οριστικοποιήθηκε από τα συμβαλλόμενα μέρη το 2017, η είσοδος σε υπηρεσία του σαουδαραβικού στόλου αναμένεται την χρονική περίοδο 2025-2028.

Πιθανόν το πακέτο όπλων των σαουδαραβικών MH-60R να περιλαμβάνει καθοδηγούμενους πυραύλους AGM-114 Hellfire, καθοδηγούμενες ρουκέτες APKWS II των 70 χιλ. και ανθυποβρυχιακές υβριδικές τορπίλες χαμηλού βάρους Raytheon Mk54 (LHT) διαμετρήματος 324 χιλ.

Απόδοση/Μετάφραση από το “NavyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: