Η Elta, μια μονάδα των Ισραηλινών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (IAI), πιθανόν ανέλαβε σύμβαση για την παροχή του Ραντάρ Ελέγχου Πυρός Πολλαπλών Τρόπων Λειτουργίας για το Ελαφρύ Μαχητικό Αεροσκάφος (LCA) “Tejas” της Ινδίας. Η εταιρεία, με δελτίου τύπου την 16η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την “σύμβαση αξίας $55 εκατομμυρίων για τα Αεροπορικά Ραντάρ Ελέγχου Πυρός Πολλαπλών Τρόπων Λειτουργίας ELM-2032 που θα εγκατασταθούν πάνω στα νέας παραγωγής προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη μιας Ασιατικής χώρας”.

Η μοναδική Ασιατική χώρα που διαθέτει “έργο νέας κατασκευής προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών” ειναι η Ινδία με το έργο του αεροσκάφους LCA Tejas που κατασκευάζεται από την κρατική Hindustan Aeronautics Limited (HAL) κατόπιν παραγγελίας του Ινδικού υπουργείου άμυνας.

Η Elta ήταν σε ανταγωνισμό με την Γαλλική Thales για την προμήθεια του ραντάρ ελέγχου πυρός στο έργο του LCA και αναφορές στα Ινδικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το έτος μετέδωσαν ότι η Ισραηλινή εταιρεία ίσως να έχει κερδίσει τον διαγωνισμό με την μοναδική εκκρεμότητα να παραμένει η υπογραφή της σύμβασης. Η ανακοίνωση της Elta λέει: “Το Πολλαπλών Τρόπων Λειτουργίας Αεροπορικό ραντάρ ELM-2032 προσφέρει μεγάλο φάσμα επιχειρησιακών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων της υψηλής διακριτικής ικανότητας χαρτογράφησης σε λειτουργία SAR, εντοπισμό, παρακολούθηση και εικόνα των αεροσκαφών, του κινούμενου εδάφους και των θαλασσίων στόχων.”

Το δελτίο τύπου αναφέρει επίσης ότι η σύμβαση ειναι μια επαναλαμβανόμενη παραγγελία. Νωρίτερα η Ινδία είχε παραγγείλει μια προγενέστερη έκδοση του ραντάρ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των Jaguar. Στην ανακοίνωση τονίστηκε οτι το ραντάρ μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα αεροπορικά μαχητικά.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IAI, Υιοαβ Τούργκεμαν, δήλωσε: “Τα Πολλαπλών Τρόπων Λειτουργίας ELM-2032 Αεροπορικά Ραντάρ Ελέγχου Πυρός αντιμετωπίζουν αρκετούς τύπους αποστολών σε ένα προϊόν. Τα πεδία αναφοράς του, το μεγάλο βεληνεκές εντοπισμού και η ακριβής παρακολούθηση, παρέχουν στους πιλότους πλήρη επίγνωση της κατάστασης, και οι ακριβείς πληροφορίες του χρησιμοποιούνται από τα συστήματα των αεροσκαφών.”

Ένα Ινδικό δημοσίευμα, Economic Times, είχε δημοσιεύσει φέτος τον Μάιο ότι το Elta πιθανόν να κερδίσει την παραγγελία του νέου πακέτου ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) για την παραγγελία των 83 αεριωθούμενων LCA Tejas Mk I μετά την επιλογή του για τον εξοπλισμό του αεροσκάφους Jaguar με ένα παρόμοιο σύστημα.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: