Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Αρκτική άρχισαν να παραλαμβάνουν τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης “T-80BVM”, γνωστά ως “αεριωθούμενα άρματα”, για να προστατεύσουν τις βορινότερες περιοχές της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή τα νέα άρματα μάχης “T-80BVM” μεταφέρονται στις στρατιωτικές μονάδες της Αρκτικής. Πηγή από το υπουργείο δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέσντια την 4η Ιουνίου οτι η 80η ταξιαρχία μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων θα εξοπλιστεί πλήρως με νέα μηχανήματα, ακολουθούμενη από την 200η ταξιαρχία.

Τα “T-80” στην νέα τους διαμόρφωση “BVM” ειναι εξοπλισμένα με εκσυγχρονισμένους αεριοστρόβιλους κινητήρες που μπορούν να εκκινήσουν σε θερμοκρασίες μέχρι -40 βαθμούς Κελσίου (°C) και να να ειναι έτοιμοι για δράση μέσα σε λίγα λεπτά. Τα άρματα με συμβατικούς πετρελαιοκινητήρες χρειάζονται περίπου 40 λεπτά για να ζεσταθούν σε αυτές τις συνθήκες.

Οι αεριοστρόβιλοι αυτοί κανουν έναν συγκεκριμένο θόρυβο, παρόμοιο με ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο, ο οποίος τους έδωσε το παρωνύμιο: Αεριωθούμενα άρματα. Οι κινητήρες αρμάτων και αεροπλάνων ειναι μάλλον παρόμοιοι, αλλά τα άρματα ασφαλώς και δεν χρησιμοποιούν άμεσα την αεριοπροώθηση, αντ’αυτου, η περιστροφή του αεριοστρόβιλου χρησιμοποιείται για να δώσει κίνηση στην μετάδοση. Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, οτι κάποιοι πρόθυμοι νέοι επιστήμονες δεν προσπάθησαν να κατασκευάσουν ενα αεριωθούμενο άρμα παλιότερα, αλλά αυτό δεν ειναι.

Εκτός από τους νέους κινητήρες, το νέο σύστημα έναυσης κινητήρα και την νέα ηλεκτρική γεννήτρια προσαρμοσμένη στις ψυχρές θερμοκρασίες, τα εκσυγχρονισμένα άρματα θα διαθέτουν νέο σύστημα σκόπευσης, νέο σύστημα ελέγχου όπλων το οποίο, ανάμεσα στα υπόλοιπα, θα επιτρέπει τόσο τον πυροβολητή και τον αρχηγό να βάλλουν, και μια νέα θωράκιση.

“Η εμπειρία στην Συρία έχει εφαρμοστεί σε αυτά τα μηχανήματα”, δήλωσε ο αξιωματικός τεθωρακισμένων Σεργκει Κοροβιν τον Ιουνίου στην τηλεόραση Ζβέζντα.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν περίπου 3000 άρματα στις αποθήκες του ρωσικού υπουργείου άμυνας που ακόμα δεν έχουν αναβαθμιστεί. Συνολικά, περίπου 10000 “T-80” έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1970.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “SputnikNews.Com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: