Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ενέκρινε το σχέδιο εξέλιξης των τεθωρακισμένων οχημάτων. Όλα τα ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα [τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικου (ΤΟΜΠ), τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) και λοιπά οχήματα] θα δεχθούν το νέο διαμετρήματα των 57mm. Τα πυροβόλα θα ειναι ενιαίου τύπου και θα καταστρέφουν άρματα μάχης και θα καταρρίπτουν ντρόουνς. Τα ελαφριά τεθωρακισμένα με τα πυροβόλα 57mm θα διαθέτουν πλεονεκτήματα έναντι των άλλων οχημάτων μάχης της ίδια κλάσης, όπως έγραψε η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Το υπουργείο άμυνας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νέα ιδέα στα τεθωρακισμένα εγκρίθηκε φέτος. Προηγήθηκε η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) η οποία επιβεβαίωσε τη δυνατότητα υλοποίησης του εξοπλισμού των οχημάτων με πυροβόλα 57mm. Τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ ειναι οπλισμένα με πυροβόλα 30mm ή εκτοξευτές 100mm. Οι τελευταίες ένοπλες συγκρουσεις έδειξαν οτι δεν ειναι πάντα αποτελεσματικά εναντίον των ταχυκίνητων και θωρακισμένων στόχων. Το ισχυρότερο πυροβόλο των 57mm θα βοηθήσει τα ρωσικά ελαφριά τεθωρακισμένα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ να προσβάλουν τα τεθωρακισμένα οχήματα του αντιπάλου. Θα καταστρέφουν τα σκοπευτικά, θερμικά περισκόπια και λοιπά εξωτερικά συστήματα ή θα καταστρέφουν με πλευρικά χτυπήματα το καλά θωρακισμένο άρμα μάχης Abrams.

Προς το παρόν αντί των εχθρικών ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ οι κύριοι στόχοι γίνονται τα θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα και τα ντρόουνς. Πρέπει να καταστραφούν στην μεγίστη απόσταση με ελάχιστο αριθμό βλημάτων. Το πεζικό που ειναι επιβιβασμένο πάνω στα ελαφριά θωρακισμένα οχήματα πρέπει να του αφαιρεθεί η δυνατότητα εκτέλεσης του πρώτου χτυπήματος με αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραυλους, ενώ πρέπει να αποκοπεί η μετάδοση πληροφοριών των ντροούνς προς τους σταθμούς διοικήσεως.

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει σχεδιάσει εξοπλισμό που καλύπτει τις πρόσφατες πολεμικές απαιτήσεις. Τα BMP-3 και BTR-82 μπορουν να εξοπλιστούν με τα αυτόματο συγκρότημα τηλεχειριζόμενου πυροβόλου Baikal AU-220M. Διαθέτει υψηλό ρυθμό βολής έως 120 βλήματα ανά λεπτό. Το ίδιο πυροβόλο μπορεί να εγκατασταθεί και στη βάρια τεθωρακισμένη πλατφόρμα BMP T-15 που κατασκευάστηκε πάνω στο ενιαίο σκάφος Armata. Το μη επανδρωμένο συγκρότημα Kinzhal έχει σχεδιαστεί για αυτό το όχημα. Το πυροβόλο έχει μέγιστό βεληνεκές 12000 μέτρων.

Τα πυροβόλα 57mm ειναι γνωστά ως αξιόπιστα αντιαεροπορικά όπλα. Η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ZSU-57-2 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον αραβοϊσραηλινό και ιρακινό-ιρανικό πόλεμο. Το ZSU έπρεπε να καταστρέφει αεριωθούμενα, αλλά η απουσία ενός αυτόματου ραντάρ μείωσε την αποτελεσματικότητα του. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία διόρθωσε το πρόβλημα. Το μελλοντικό αυτοκινούμενο Derivatsiya-PVO με πυροβόλο 57mm εγκατεστημένο πάνω σε σκάφος BMP-3 θα ειναι επικίνδυνο για τα ελικόπτερα και τα αεριωθούμενα. Ενα καθοδηγούμενο βλήμα 57mm σχεδιάστηκε και δοκιμάζεται στην καταστροφή χαμηλά ιπτάμενων μικρής υπογραφής στόχων όπως και τακτικά ντροούνς ή βλήματα MLRS, πυραυλους κρουζ και άλλα πυρομαχικά ακριβείας.

Τα νέα πυροβόλα θα αυξήσουν την ισχύ πυρός των χερσαίων δυνάμεων, δήλωσε ο Σεργκέι Σοβούροφ. “Αυτός που ταχέως εκτελεί πυρά κερδίζει στον σύγχρονο πόλεμο. Το διαμέτρημα 57mm έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, καταστροφικά αποτελέσματα και διατρητική ικανότητα από τα πυροβόλα των 30mm,” δήλωσε. Η Ιζβέστια γραφεί το πυροβόλο 57mm οτι θα εξασφαλίσει την ανωτερότητα του ρωσικού αμυντικού υλικού έναντι των ξένων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ για τα επόμενα χρόνια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: