Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων πρόκειται να επιταχύνει την ένταξη της χώρας στο NATO και την EE και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες για την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του Στρατού της ΠΓΔΜ ώστε να ενισχύσει την εμπλοκή της στις Νατοϊκές αποστολές, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απεύθυνε στη σύνοδο κορυφής “Αδριατικής Χάρτας” που πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, την 2α Αυγούστου.

“Περιμένουμε τα Σκόπια να γίνουν το 30º μέλος του NATO. Επενδύουμε στην περιφερειακή συνεργασία, ανοίγοντας την χώρα προς τους γείτονες μας. Εχθές υπογράψαμε Σύμφωνο Φιλίας με την Βουλγαρία και εντατικοποιούμε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα περιφερειακά κράτη”.

Στη σύνοδο κορυφής που συνδιοργανώθηκε από τον Ζάεφ και τον Μαυροβούνιο ομόλογο του, Ντούσκο Μάρκοβιτς, και παρευρέθηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε οτι η χώρα του βλέπει τις ΗΠΑ ως έναν πιστό στρατηγικό σύμμαχο της.

Ο σφιχτός αμυντικός προϋπολογισμός του 2017 των 101 εκατομμυρίων ευρώ (€), που αντιστοιχεί το 1,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), δίνει λίγο χώρο για τον αισθητό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις και δοθείσας προτεραιότητας στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας εις βάρος των ενόπλων δυνάμεων, ο εκσυγχρονισμός των σκοπιανικών ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε τελικά από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση στα Σκόπια τον Νοέμβριο του 2014, η οποία παρείχε περισσότερα από 200 εκατ. € για την πολυετή χρηματοδότηση δεκάδων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την γενική ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Mi-8/17 και Mi-24, την προμήθεια νέων 4Χ4 και 8X8 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), αυτοκινούμενων οβιδοβόλων 155 χιλιοστών, τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου κύριων αρμάτων μάχης T-72A, την προμήθεια διαφόρων συλλογών ατομικού εξοπλισμού και βελτιώσεων των δυνατοτήτων της αεράμυνας και εναέριας επιτήρησης για την εμπλοκή στόχων σε αποστάσεις ως και 3000 μέτρα.

Igor Bozinovski

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: