Ο Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι την 20η Οκτωβρίου αεροσκάφη AWACS του NATO άρχισαν τις πτήσεις προς άμεση υποστήριξη του Συνασπισμού που μάχεται κατά του Ντά’ες. Πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη επιτήρησης δεν θα είναι μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων.

“Μπορώ να ανακοινώσω ότι η πρώτη πτήση AWACS του NATO προς υποστήριξη του Συνασπισμού που πολεμά το Ντα’ες πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, την 20η Οκτωβρίου”, δήλωσε εχθές ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Τον Ιούλιο οι ηγέτες του NATO αποφάσισαν να δεσμεύσουν τα αεροσκάφη AWACS μετά από ισχυρή πίεση της Ουάσιγκτον προς την συμμαχία να κάνει μια ισχυρή χειρονομία για να βοηθήσει στην μάχη κατά του Ντά’ες.

Το NATO χρησιμοποιεί στόλο 16 αεροσκαφών επιτήρησης AWACS. Επί του παρόντος είναι ο μοναδικός στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Συμμαχία. Προερχόμενο από το Boeing 707, το AWACS μπορεί θα προσφέρει εναέρια επιτήρηση, διοίκηση και έλεγχο, διαχείρισή εναερίου χώρου και επικοινωνίες.

Χρησιμοποιώντας ένα πιάτο ραντάρ τοποθετημένο στην οροφή του αεροσκάφους, το AWACS έχει την ικανότητα να εντοπίζει αεροσκάφη και πλοία σε μεγάλες αποστάσεις. Τα AWACS του NATO έχουν ως βάση την βάση του NATO στο Geilenkirchen της Γερμανίας, με προκεχωρημένα αεροδρόμια σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Νορβηγία. Τα πληρώματα των AWCS προέρχονται από 15 χώρες μέλη του NATO.

Τα AWACS διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες του NTAO για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από το Αφγανιστάν, Λιβύη και Βαλκάνια. Ως απάντηση στη Ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, τα AWACS του NATO άρχισαν τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την ανατολική Ευρώπη.

Απόδοση/Μετάφραση από το airrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: