Στη δεκαετία του 1970 η Ταϊβάν δρομολόγησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της κινητικότητας του πεζικού της αναπτύσσοντας ένα όχημα κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν του αμερικανικού Μ-113.

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Συνεχίζοντας την παρουσίαση ξένων αναβαθμίσεων του παλιού-καλού Μ-113 χωρίς ντροπή και προσδοκώντας “ανάσταση νεκρών”…

Στη δεκαετία του 1970 η Ταϊβάν δρομολόγησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της κινητικότητας του πεζικού της αναπτύσσοντας ένα όχημα κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν του αμερικανικού Μ-113. 40 περίπου βιομηχανίες μηχανουργικής κατασκευής, μεταλλοβιομηχανίες, χυτήρια κλπ. συνεργάστηκαν υπό την εποπτεία του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης και το 1979 παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του CM-21.

To όχημα είναι ίδιο με το αμερικανικό με βελτιώσεις στον τομέα της θωράκισης. Το σκάφος είναι ίδιο με μόνη διαφορά την κατασκευή κεκλιμένων πλαϊνών τοιχωμάτων στο διαμέρισμα πληρώματος και την τοποθέτηση 5 συνολικά θυρίδων βολής εφοδιασμένες με περισκόπια ημέρας (από δύο σε κάθε πλευρά και μία στο οπίσθιο τμήμα), όπως στο AIFV της FMC. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από αλουμίνιο και μόνο εμπρός προστατεύεται από μια ατσάλινη πλάκα. Τα πλαϊνά του σκάφους διαθέτουν διπλή διάκενη θωράκιση από ηλωμένες πλάκες αλουμινίου με τον ενδιάμεσο χώρο να γεμίζεται από αφρώδες υλικό για διευκόλυνση της πλεύσης. Η θωράκιση είναι υπεύθυνη για τις ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις του οχήματος και το βάρος του που φτάνει τους 12,7 τόνους.

Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί είναι ο βρετανικός ντήζελ Perkins TV8.640 των 210 ίππων που του αποδίδει 22,36 ίππους/τόνο και ταχύτητα 66χλμ/ώρα. Το σύστημα μετάδοσης είναι ταϊβανικής κατασκευής αντίγραφο του αμερικανικού. Χρησιμοποιεί ανάρτηση ράβδων στρέψης. Οι δεξαμενές καυσίμου έχουν μεταφερθεί εξωτερικά σε θωρακισμένες δεξαμενές εκατέρωθεν της ράμπας προσωπικού. Το πλήρωμα είναι διμελές και ο χώρος επαρκεί για 6-10 άτομα. Ο οπλισμός είναι ένα πολυβόλο M-2 των 12,7mm ή ένα πολυβομβιδοβόλο Mk-19 των 40mm. Εμφανίσεις με ασπίδιο, όπως στο αμερικανικό Μ113Α2 είναι σπάνιες, αφού συνήθως εμφανίζεται χωρίς. Μια πρόταση μετατροπής του σε ΤΟΜΑ με πύργο Dragar της GIAT με πυροβόλο των 25mm δεν φαίνεται να ξεπέρασε το στάδιο του πρωτοτύπου. Το ίδιο και μια βελτιωμένη έκδοση του CM-21A2 με νέο συγκρότημα ισχύος και βελτιωμένη θωράκιση.

Κάπου 250 οχήματα φαίνεται να κατασκευάστηκαν και επιπλέον 750 αμερικανικά Μ-113 αναβαθμίστηκαν στο ίδιο επίπεδο. Από τα τελευταία προέρχονται και οι υποεκδόσεις ολμοφόρων CM-22 και CM-23, βληματοφόρων CM-24/A1, αντιαρματικών CM-25, διοίκησης CM-26 και ελκυστήρα πυροβολικού CM-27/A1. Από τα τέλη του 1997 τα τροχοφόρα 6×6 CM-31 άρχισαν να αντικαθιστούν τα Μ-113/CM-21.

 

Ο ελκυστήρας πυροβολικού CM-27/A1.

Πηγές: army-guide, armyrecognition, tanknutdave, wiki

5 Σχόλια

 1. Echetlaeus

  Το μονο που τους λειπει ειναι το φουλ αμφιβιο (πχ arisgator).
  Η Tαιβαν ξεκινησε το προγραμμα το 1970, εμεις ειμαστε 50 χρονια πισω απο την ταιβαν, αρα εχουμε και 4 χρονακια περιθωριο!
  Παλι φωτιες αναβετε και καλα κανετε. Καλη συνεχεια.

  Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Για τον Ε.Σ,το Μ113 ἔχει καταστεί συνώνυμο του ἀδιεξόδου.
  Ἑντελῶς παρωχημένο ὡς ΤΟΜΠ,ἀλλά πολύ διαδεδομένο,και ὅτι φθηνώτερο.
  Ἀκόμη και στις «καλές» ἐποχές,μόνο ἑν μέρει θα μποροῦσε να ἐκτοπιστεί ἀπό ΤΟΜΑ,ἕστω και ἀπό το κάτω ράφι,βλέπε Marder.
  Σήμερα δέ,που εἶναι και το κλίμα στραβό,και το τρώει και ὁ γάϊδαρος της χρεωκοπίας,ἤρθε και ἔδεσε το γλυκό.
  Οὔτε και ἀναβαθμίσεις ὅπως ἡ ἀνωτέρω θα ἔχουν οὐσιαστικό ἀντίκρυσμα,ὁπότε τα ἀσπίδια ἐποχῆς Βιετ-Νάμ εἶναι ἴσως το μέγιστο που μπορεί να δικαιολογηθεί.
  Ἐκτός ἄν βρεθεί κανένα κελεπούρι ἀπό μεταχειρισμένα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: