Ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός τοποθετημένος σε Leopard 2NG.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF 2015, ο Σταθεροποιημένος Τηλεχειριζόμενος Πύργος Οπλισμού (SARP) της κρατικής εταιρείας Aselsan αποκαλύφθηκε τοποθετημένος στο τελικό πρωτότυπο του άρματος μάχης Altay, το οποίο κατασκευάζεται από την εγχώρια βιομηχανία Otokar Otomotiv όπως επίσης και επί του άρματος μάχης Leopard 2 NG (εκσυγχρονισμένο Leopard 2A4) το οποίο αναπτύσσεται, επίσης από την Aselsan, για την Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Και στα δύο οχήματα ο οπλικός σταθμός SARP διέθετε βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και το ηλεκτρο-οπτικό σκοπευτικό ATS-40 της εταιρείας.

Το SARP μπορεί να δεχθεί πολυβόλο 12,7 χιλ. (M2ΗΒ ή NSV) , ελαφρύ πολυβόλο των 7,62 χιλ. (MAG 58, MG3 ή Μ240) ή τον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk 19 Mod 3 των 40 χιλ.

Άρμα μάχης Altay εξοπλισμένο με τον οπλικό σταθμό SARP

H χωρητικότητα πυρομαχικών είναι 400 φυσίγγια των 12,7 χιλ. 1000 φυσίγγια των 7,62 χιλ. ή 96 βομβίδες για τον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλ.

Ο σταθμός είναι γυροσκοπικά σταθεροποιημένος, διαθέτει συσκευή προειδοποίησης τελευταίου βλήματος, και λειτουργίες έλεγχου πυρός που βασίζονται σε υπολογιστή. Ο οπλικός σταθμός είναι τηλεχειριζόμενος από έναν πίνακα ελέγχου ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του οχήματος.

Leopard 2NG με τον οπλικό σταθμό SARP.

Θωράκιση τύπου slat armour στο διαμέρισμα κινητήρα του Leopard 2NG.

Leopard 2NG.

Altay με τον οπλικό σταθμό SARP.

Leopard 2NG.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: