Το επιθετικό ελικόπτερο Mi-28NE. (Πηγή: Dmitry Terekhov)

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει εγκρίνει τη μεγάλη σύμβαση για την απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημοσιεύει το Lenta.ru. H προκαταρκτική συμφωνία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2012 και πρόκειται να επεκταθεί: 40 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE πρόκειται να παραδοθούν στο Ιράκ αντί των 36. Η αξία της συμβάσεως όμως πρόκειται να παραμείνει η ίδια.

Η σύμβαση για την παράδοση του στρατιωτικού εξοπλισμού έχει υπογραφεί στα πλαίσια της επίσκεψης του ιρακινού πρωθυπουργού, Νουρί αλ Μαλίκι, στη Μόσχα. Η προηγούμενη συμφωνία περιελάμβανε την παράδοση 48 αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir S1 και 36 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επίσης στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29M/M2 και τεθωρακισμένων οχημάτων στο Ιρακ. Νωρίτερα η συμφωνία “πάγωσε” λόγω υπονοιών διαφθοράς στη σύμβαση.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8-rgo6u2o-0]

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε τον Αμυντικό προϋπολογισμό του 2013 στον οποίο διέθετε κονδύλια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιρακ για την παράδοση περισσοτέρων ελικοπτέρων επιτεύχθηκε, προκειμένου να διαλυθούν οι υποψίες, δημοσιεύει η εφημερίδα Vedomosti. Πηγή από τον τομέα της αμυντική βιομηχανίας δήλωσε πως η σύμβαση με το Ιράκ θα τεθεί σύντομα σε ισχύ και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει αυτό το έτος.

Η συμφωνία παράδοσης  αμυντικού εξοπλισμού ρωσικής κατασκευής είναι η μεγαλύτερη, στην μεταπολεμική ιστορία του Ιρακ, που έχει υπογραφεί με μία χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ή των συμμάχων της. Επί του παρόντος οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού υλικού στο Ιράκ. Το Ιράκ έχει ήδη αγοράσει αμερικάνικής κατασκευής όπλα αξίας μεγαλύτερης των 12 δισ. δολ. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού υλικού στο Ιράκ.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AJYQDuzAFSw]

Αρέσει σε %d bloggers: