Το Ιράν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα νέο αεροσκάφος, όμως ειναι άπλα ένα 40+ ετών διθέσιο F-5….

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το νέο ιρανικό μαχητικό αεριωθούμενο παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Οι φωτογραφίες που αποδεσμεύτηκαν από διαφορά ενημερωτικά μέσα δείχνουν τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί να κάθεται στο πιλοτήριο του νέου αεροσκάφους ”Kowsar”, ενός ”μαχητικού τέταρτης γενιάς”, με ”εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης” και ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών.

Ωστόσο, οι εικόνες και τα πλάνα που αποδεσμεύτηκαν από το ”100 τοις εκατό εγχώριας κατασκευής” αεροσκάφος δείχνουν καθαρά έναν αρκετά παλιό F-5F Tiger.

Ενω η ταυτοποίηση του αεροσκάφους είναι εύκολη, ο Ιρανός δημοσιογράφος σε θέματα αεροπορίας Babak Taghvaee συνέλεξε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το αεροσκάφος τις οποίες κοινοποίησε στο Twitter. Εν ολίγοις, το αεροσκάφος ειναι ένα ανακατασκευασμένο F-5F που εξοπλίστηκε με κάποια νέα ψηφιακά βοηθήματα πτήσης. Σίγουρα τίποτα δεν ειναι συγκρίσιμο μ’ ένα σύγχρονο αεροσκάφος (όπως ένα F/A-18, ενα Mirage-2000 ή ακόμα, όπως ένα Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale κ.τλ.)

Στην πραγματικότητα, το αεροσκάφος ειναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα δοκιμών (testbed) για κάτι πιο εξελιγμένο από ο,τι ένα πραγματικά νέο αεριωθούμενο.

Αυτη δεν ειναι η πρώτη φορά που το Ιράν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Πιθανόν θα θυμάστε το φημισμένο “αόρατο” μαχητικό αεριωθούμενο Qaher F-313, ενα αεροσκάφος που δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα κακοσχεδιασμένο μακέτο που δεν θα πετούσε ποτέ εκτός αν δεχόταν διευρυμένες τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε μεγάλο βαθμό: το πιλοτήριο ήταν το βασικό για κάθε σύγχρονο αεροσκάφος, οι εισαγωγές αέρα ήταν πολύ μικρές, το τμήμα του κινητήρα υπολειπόντανε οποιαδήποτε έννοια ακροφύσιων που σήμαινε ότι ο κινητήρας πιθανόν να έλιωνε το πίσω μέρος του αεροσκάφους. Πάνω απ’ολα, το αεροσκάφος ήταν μικρό σε τόσο μεγάλο βαθμό που το πιλοτήριο του δεν μπορουσε να χωρέσει έναν άνθρωπο κανονικού αναστήματος.

Τα πλάνα και οι φωτογραφίες που δείχνουν το νέο πρωτότυπο (με αριθμό ”08”) του Qaher F-313 εμφανίστηκαν πέρυσι καθώς ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί συμμετείχε σε μια έκθεση: η ”αναβαθμισμένη εκδοσή” του ”ψεύτικου αόρατου μαχητικού” μπορουσε να παρατηρηθεί να εκτελεί δοκιμές τροχοδρόμησης. Τίποτα σοβαρό σε αντίθεση με αυτά που οι ιρανικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες ήταν σε θέση να πετύχουν κατά το παρελθόν. Ιδού τι έγραψε ο εν λόγω αρθρογράφος σχολιάζοντας την ”παρωδία” του F-313.

Οι Ιρανοί μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα κάποιων αξιοσημείωτων επιτευγμάτων ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την επανάσταση του 1979: για παράδειγμα, η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) παραμένει ο μοναδικός παγκοσμίως χειριστής του F-14 Tomcat, που η Τεχεράνη συνεχίζει να διατηρεί αξιόπλοο και το ενίσχυσε με κάποια αναβαθμισμένα εγχώρια ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης και όπλα.

Επιπλέον, το Ιράν ειναι αρκετά προχωρημένο από άποψη παραγωγής και εξαγωγής ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων (UAV): τα Ιρανικά UAV ειναι αρκετά δημοφιλή στην Μέση Ανατολή, όπου κάποια από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις μάχες της Συρίας.

Εν πάση περιπτώσει, όπως με το F-313, οι τελευταίες αξιώσεις σχετικά με το ”νέο προηγμένο 4ης γενιάς αεροσκάφος” δεν βασίζονται σε ένα πραγματικό αεροσκάφος με αληθινές ικανότητες άλλα φαίνεται να ειναι άπλα ένα προϊόν για την εγχώρια προπαγάνδα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατασκεύασε ένα νέο, εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος. Όμως οι φωτογραφίες δείχνουν ένα F-5F (Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το Tasnim News)

David Cenciotti

Απόδοση/Μετάφραση απο το ”TheAviationist.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: