Φωτογραφία αρχείου, το ρωσικό άρμα μάχης T-90MS σε επίδειξη στο Νίζνι Ταγκίλ το 2014. (Broń Pancerna/Flickr)

Ο υπαρχηγός των Ιρανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ταξίαρχος Κιουμαρς Χεϊνταρι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προμηθευτεί τα εγχώριας κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας άρματα μάχης “Karrar” που έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τα ρωσικά άρματα μάχης T-90.

“Τα άρματα Karrar έχουν παραδοθεί στις επιχειρησιακές μονάδες της Χερσαίας Δύναμης,” είπε την Κυριακή στους δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ο Ταξίαρχος Χεϊνταρι.

Επεσήμανε επίσης τα σχέδια για την εγκατάσταση νέων, σύγχρονων, τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων στα άρματα Karrar και Zulfigar.

Ερωτηθείς σχετικά με τα επιτεύγματα της Χερσαίας Δύναμης στην κατασκευή αντιαρματικών συστημάτων, ο Ταξίαρχος Χεϊνταρι είπε, “Διαθέτουμε σύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολέμους δια αντιπροσώπων (proxy wars).”

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα νέο άρμα με την ονομασία “Karrar” το οποίο είναι το ίδιο φονικό με το ρωσικό T-90.

“Η αμυντική βιομηχανία σχεδίασε και κατασκεύασε το νέο άρμα από το μηδενική βάση. Αν όχι καλύτερο, παραμένει το ίδιο φονικό με το ρωσικό T-90,” είπε ο υπουργός Άμυνας Ταξίαρχος Χουσειν Ντεχκαν σε συνέντευξη του σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Πέμπτης.

Είπε το “Karrar” κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα άρματα μάχης σ’ όλο τον κόσμο.

Ο σχολιασμός του προέκυψε με την δήλωση του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων Ταξιάρχου Αχμαντ Ρίζα Πουρνταστάν ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται πλέον για την προμήθεια αρμάτων μάχης T-90 απο την Ρωσία, και σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες του μέσα από την εγχώρια παραγωγή.

“Ενδιαφερόμασταν για την προμήθεια ρωσικών αρμάτων μάχης. Όμως από τη στιγμή που μπορούμε να κατασκευάσουμε παρόμοια μοντέλα εντός της χώρας και πρόκειται να το πράξουμε στο άμεσο μέλλον, η συμφωνία είναι πλέον άκυρη,” είπε ο Πουρνταστάν την περασμένη εβδομάδα.

Συμφωνά με αυτόν, το Ιράν διαθέτει την ικανότητα και τεχνογνωσία για να κατασκευάσει άρματα μάχης νέας γενιάς και προηγμένα στρατιωτικά μέσα, οπότε δεν έχει νόημα να τα προμηθευτεί από κάπου άλλου.

Απόδοση/Μετάφραση από το farsnews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: