Το Ισραήλ επιθυμεί να αγοράσει τουλάχιστον ακόμα τρία υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων ώστε να αντικαταστήσει τα παλιότερα υποβρύχια στον στόλο του, κάποια εκ των οποίων είναι στην ενεργό υπηρεσία από το 1999.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Maariv, η χώρα προετοιμάζεται κρυφά για την προμήθεια τριών υποβρυχίων κλάσης Dolphin από την Γερμανία συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($). Η εν λόγω προμήθεια θα είναι επιπρόσθετη στην υπάρχουσα σύμβαση των έξι γερμανικών υποβρυχίων, το τελευταίο εξ αυτών πρόκειται να παραδοθεί το 2017.

“Τα νέα υποβρύχια φημολογείται ότι θα είναι πιο σύγχρονα, περισσότερο εξοπλισμένα και με καλύτερα συστήματα”, ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να παρέχει μια άμεση απάντηση.

Ενώ το Ισραήλ ακολουθεί μια πολιτική που δεν αναγνωρίζει ή αρνείται τις δυνατότητες των πυρηνικών όπλων του, τα υποβρύχια Dolphin σύμφωνα με πληροφορίες μπορούν να μεταφέρουν και εκτοξεύσουν πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διάφορων ξενών αμυντικών αναλυτών, επί του παρόντος το Ισραήλ διαθέτει περίπου 100 πυρηνικές κεφαλές και περίπου 200 πυραύλους για την μεταφορά τους, ωστόσο, αυτή η πληροφορία ποτέ δεν έχει αναγνωριστεί δημοσίως. Το Ισραήλ επιμένει ότι η κύρια αποστολή των υποβρυχίων είναι η παροχή στην χώρα δυνατοτήτων πληροφοριών που κανένα άλλο όπλο δεν μπορεί να προσφέρει.

“Τα υποβρύχια παρέχουν ένα επίπεδο πληροφοριών στο Ισραήλ που δεν μπορεί να επιτευχθεί μ’ άλλες μονάδες”, ανέφερε το 2014 σε συνέντευξη στην Jerusalem Post ισραηλινός ανώτατος στρατιωτικός εκπρόσωπος. “Ένα υποβρύχιο μπορεί να παραμείνει στην εχθρική επικράτεια για εβδομάδες, και κανένας δεν γνωρίζει ότι βρίσκεται εκεί”.

Επιπλέον με τα υποβρύχια, σύμφωνα με δημοσιεύματα το Ισραήλ σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει το σύνολο των μονάδων μάχης του στόλου επιφανείας. Τα νέα γερμανικής κατασκευής πολεμικά πλοία κορβέτες Sa’ar-6 αναμένεται να εισέλθουν σε ενεργό υπηρεσία με τον στόλο τα επόμενα χρόνια, και νέα ραντάρ με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τοποθετούνται στα υφιστάμενα πλοία Sa’ar-5 και Sa’ar-4.5. Το συνολικό κόστος των τεσσάρων κορβετών Sa’ar-6 εκτιμάται στα 430 εκατομμύρια ευρώ (468 εκατ. $).

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: