Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν την μετατροπή του άρματος Merkava Mk2 και για άλλους ρόλους. (Broń Pancerna)

Τα Mk2 αντικαταστάθηκαν στην πρώτη γραμμή της υπηρεσία από τις εκδόσεις των Merkava Mk3 και Mk4, τα οποία, Mk2, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και παρέμειναν για χρόνια στην εφεδρεία, αλλά οι IDF ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την εκπαίδευση προσωπικού στην χρησιμοποίηση των αρμάτων εντός των προσεχών μηνών.

Οι IDF δήλωσαν ότι τα αποσυρθέντα άρματα μάχης θα μετατραπούν σε οχήματα μεταφοράς εφοδίων και υλικών μάχης, διακομιδής τραυματιών, και οχήματα ελέγχου και διοίκησης. Οι IDF έχουν ήδη κατασκευάσει ένα πρωτότυπο για το ρόλο του εφοδιασμού και επίσης ενα δεύτερο για την μεταφορά τραυματιών βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγης. Το Σώμα Τεθωρακισμένων εξετάζει επιπρόσθετους πιθανούς ρόλους και δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία λήψης απόφασης. Οι IDF αρνήθηκαν να δηλώσουν πόσα Merkava τελικά θα μετατραπούν.

Το πρόγραμμα μετατροπής των Merkava Mk2 «προήλθε από την διαπίστωση ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τη χρήση των παλαιών πλατφορμών για άλλες ανάγκες. Αυτό εξυπηρετεί τις ελλείψεις των στρατιωτών μας και εξοικονομεί δαπάνες,» ανέφερε.

Η πλατφόρμα είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών των στρατιωτικών αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ για να δημιουργήσουν καλύτερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) ώστε να αντικατασταθεί όλος ο στόλος των χιλιάδων οχημάτων M113, τα οποία είναι σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1970.

Οι Διευθυντές των Όπλων δήλωσαν ότι το M113 δεν είναι πλέον κατάλληλο για πολεμικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας και ο Λίβανος, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μαχητές οπλισμένους με μεγάλο αριθμό διατρητικών αντιαρματικών πυραύλων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι ένα νέο οκτάτροχο ΤΟΜΠ για το Μηχανικό είναι υπό ανάπτυξη από το Σώμα Τεθωρακισμένων των IDF. Το νέο όχημα θα κατασκευάζεται στο Κέντρο Ανακατασκευής και Συντήρησης των IDF.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή περισσότερων βαρέων ΤΟΜΠ Namer συνεχίζεται και το Ισραήλ σχεδιάζει να τα εξοπλίσει με μια έκδοση του συστήματος ενεργής προστασίας Trophy της Rafael.

Yaakov Lappin

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes360 για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: