Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας με την επωνυμία “Zapad 2017” προσέφεραν την πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας για τα πληρώματα των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης T-72B3M, τα οποία εισήλθαν σε υπηρεσία με την Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, δήλωσε η υπηρεσία τύπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

Στο δελτίο τύπου της Κυριακής (17.09.2017), το ρωσικό υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας που ειναι σε εξέλιξη προσέφεραν την πρώτη -μεγάλης κλίμακας- δοκιμή για τα πληρώματα του T-72B3M, της τελευταίας έκδοσης του σοβιετικου κύριου άρματος μάχης T-72.

“Τα πληρώματα του T-72B3M έχουν εκπαιδευτεί να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα σε δύσκολο έδαφος με ποικιλία χωμάτων και φυσικών εμποδίων, καθώς επίσης και να διεξάγουν βολές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, καθώς και να εκτελούν ελιγμούς υψηλής ταχύτητας”, ανέφερε το δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε οτι “η νεότερη έκδοση του T-72B3M διαθέτει έναν πιο ισχυρό κινητήρα, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, κάμερα οπίσθιας προβολής και αναβαθμισμένο σύστημα έλεγχου πυρός”.

Επιπλέον, το άρμα ειναι εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου κινητήρα το οποίο επιτρέπει στο πλήρωμα να λειτουργεί το T-72B3M με την βοήθεια μιας οθόνης.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου το νέο ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας περιλαμβάνει θωράκιση πολλαπλών στρώσεων και θωράκιση τύπου γρίλιας (slat armor).

Το T-72B3M ειναι η τελευταία αναβαθμισμένη έκδοση του σοβιετικού άρματος μάχης Τ-72. Με την σύγχρονη θωράκιση του, το άρμα διατυμπανίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως ένα “υπέρ προστατευόμενο” άρμα μάχης.

Εκτός από το νέο πακέτο της εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης Relikt, η οποία καλύπτει το πίσω μέρος του πύργο, το άρμα ειναι επίσης εφοδιασμένο με πλαίσια θωράκισης γρίλιας τα οποία προστατεύουν τα πίσω μέρη του σκάφους.

Το εκσυγχρονισμένο T-72B3M μπορεί να μετακινηθεί με 70 χιλιόμετρα ανά ώρα χάρις στον κινητήρα των 1130 ίππων, ο οποίος βελτίωσε την κινητικότητα του άρματος παρά το αυξημένο βάρος των περίπου 45 τόνων.

Το άρμα διαθέτει νέο λειόκαννο πυροβόλο των 125 χιλιοστών που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη διάρκεια ζωής της κάννης, και το σύστημα σκόπευσης Sosna-U, το οποίο βοηθά το τριμελές πλήρωμα άρματος να καταστρέψει έναν στόχο σε απόσταση εως πέντε χιλιομέτρων.

Έως 12700 στρατιώτες (περίπου 7200 από την Λευκορωσία και περίπου 5500 από τη Ρωσία), καθώς και έως 70 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχουν στις ασκήσεις “Zapad 2017”, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν την 20η Σεπτεμβρίου.

Επίσης συμμετέχουν 680 οχήματα και οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 αρμάτων μάχης και έως 200 στοιχεία πυροβολικού, όπως επίσης και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων και οβιδοβόλα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: