Η Ρωσία ανακοίνωσε την 20η Νοεμβρίου οτι απογείωσε το πρώτο πρωτότυπο αεροσκάφος A-100 Σύστημα Εναέριας Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) το οποίο βασίζεται στην αναβαθμισμένη άτρακτο του Il-76MD-90A (Il-476).

Το A-100 Premier, όπως το κατονόμασε το υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση από το Τεχνολογικό και Επιστημονικό Σύμπλεγμα Αεροπορίας Ταγκανρόγκ (TANTK), το οποίο βρίσκεται στην θάλασσα της Αζοφικής στη δυτική πλευρά της χώρας. Σύμφωνα με το Υπ.Αμ., όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τον ραχιαίο περιστροφικό θόλο, ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης πριν των περαιτέρω δοκιμών.

Αυτό το πρώτο ορόσημο προέκυψε τρία χρόνια αφότου το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανακοίνωσε ότι το πρώτο αεροσκάφος Il-76MD-90A είχε αφιχθεί το 2014 στις εγκαταστάσεις του TANTK για την μετατροπή στη διαμόρφωση A-100 AWACS, και έξι χρόνια μετά τα πρώτα σχέδια που ανακοινώθηκαν το 2011.

Ενω αποδεσμεύτηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το A-100, αποκαλύφθηκε οτι θα κατασκευαστεί γύρω απο ένα ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), σε αντίθεση με το ραντάρ μηχανικής σάρωσης του σημερινού A-50 (ΝΑΤΟϊκή ονομασία “Mainstay”) που σκοπεύει να αντικαταστήσει. Νωρίτερα το Jane’s είχε μεταδώσει οτι το εν λόγω νέο AESA θα ειναι πιθανώς το ραντάρ JSC REC ‘Vega’ Premier που σαρώνει μηχανικά κατά διεύθυνση και ηλεκτρονικά καθ’υψος. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν οτι το ραντάρ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει εναέριους στόχους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων και πλοία σε απόσταση 400 χλμ.

Ενω το ραντάρ AESA θα προσφέρει δραματική βελτίωση στην ικανότητα της πλατφόρμας να ανιχνεύει και παρακολουθεί τόσο τους εναέριους όσο και τους χερσαίους στόχους, καθώς και να καταστήσει πιο αξιόπιστη και ευκολότερη τη διατήρηση της λύσης, η μετάβαση στην άτρακτο του Il-76MD-90A θα προσφέρει πλεονεκτήματα από τα νέα αεροπορικά ηλεκτρονικά (μειωμένο φόρτο εργασίας του πληρώματος) και βελτιωμένη απόδοση καυσίμου (φθηνότερο στη λειτουργία και με αυξημένο χρόνο πτήσης).

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: