Το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα (MANPADS) 9K338 Igla-S που προσφέρει η ρωσική Ροσομπορονέξπορτ μειοδότησε για την απαίτηση της Αεράμυνας Πολύ Μικρού Βεληνεκούς (VSHORAD) του Ινδικού Στρατού.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την πολλών εκατομμυρίων συμφωνία ήταν η Saab (Σουηδία) με το MANPADS RBS 70 NG και η MBDA (Γαλλία) με το Mistral MANPADS.

Το 9K338 Igla-S (κωδικοποίηση NATO: SA-24 Grinch) είναι η τελευταία έκδοση του Σοβιετικού 9K38 Igla “βελόνα” (νατοϊκή ονομασία: SA-18 Grouse) φορητού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς με υπεριώδες σύστημα κατεύθυνσης. Αποτελείται από τον πύραυλο επιφανείας-αέρος (SAM) 9M342 και τον μηχανισμό εκτόξευσης 9P522.

Το σύστημα Igla-S έχει σχεδιαστεί για την προσβολή όλων των τύπων αεροσκαφών και ελικοπτέρων οπτικής παρατήρησης όπως επίσης και πυραύλων κρούζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και έχει την ικανότητα προσβολής στόχων κατά την νύχτα.

Ο Igla-S είναι μια σημαντικά βελτιωμένη έκδοση σε σχέση με τις παλιότερες εκδόσεις Igla με μεγαλύτερο βεληνεκές, πιο ευαίσθητο ανιχνευτή (seeker), βελτιωμένη αντίσταση στα τελευταία αντίμετρα, και με βαρύτερη πολεμική κεφαλή. Έχει υψόμετρο προσβολής 10-3500 μέτρων και μέγιστο βεληνεκές προσβολής τα 6000 μέτρα. Ο κατασκευαστής του συστήματος ισχυρίζεται πιθανότητα προσβολής 0,8-0,9.

Το σύστημα Igla-S εισήλθε στην ρωσική υπηρεσία το 2004 και μέχρι το 2014 υποστηρίζονταν από το τετάρτης γενιάς 9K333 Verba “Ιτιά” MANPADS.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία αξίας $5,34 δισεκατομμυρίων με την Ρωσία για την αγορά πέντε συνταγμάτων εξελιγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400 Triumf (νατοϊκή ονομασία: SA-21 Growler).

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: