To όχημα BRV-O (Φωτογραφία: automoblog)

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, το όχημα HMMWV γνωστό και ως Hummer είχε συνεισφέρει στις αποστολές μάχης και μεταφοράς προσωπικού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US Army). Ήρθε η ώρα για τον διάδοχο του Hummer.

Το υποψήφιο όχημα για το νέο Ελαφρύ Διακλαδικό Τακτικό Όχημα (JLTV) θα πρέπει να είναι πιο άγριο και περισσότερο ικανό από το παρόν όχημα. Πρέπει να έχει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, μεγαλύτερη ικανότητα στην αντιμετώπιση ανώμαλου εδάφους και βελτιωμένη προστασία των επιβατών από τις εκρήξεις όπως και μερικές από τις ιδιότητες που ψάχνει ο US Army να βρει από ένα προηγμένο όχημα. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιόρισε την λίστα με τους υποψήφιους στους τρεις. Οι εταιρείες AM General, Locheed Martin και η Oshkosh Corporation έχουν επιλεγεί για την διαδικασία αξιολόγησης η οποία σημαίνει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε αμυντικά συμβόλαια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και οι τρεις εταιρείες έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στην φάση της Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος αξιολόγησης του US Army το οποίο απαιτεί την κατασκευή αρκετών πρωτοτύπων του κάθε υποψηφίου οχήματος για το νέο JLTV.

Το όχημα BRV-O της AM General

H εταιρεία κατασκευής ειδικών-στρατιωτικών οχημάτων AM General ανακοίνωσε πως η ανεξάρτητη πρόταση της του νέου Ελαφρού Διακλαδικού Τακτικού Οχήματος (JLTV) του US Army των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), έχει γίνει δεκτή για την φάση EMD του προγράμματος JLTV. Το συμβόλαιο EMD, είναι αξίας 64,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, και ανακοινώθηκε της 22η Αυγ 2012.

Στα πλαίσια του συμβολαίου, η AM General θα κατασκευάσει και θα παραδώσει 22 πρωτότυπα του εκτός δρόμου Οχήματος Ανθεκτικού σε Εκρήξεις “Blast Resistant Vehicle-BRV-O”, για δοκιμές από τον US Army.

Σύμφωνα με την AM General, το BRV-O βασίζεται στις, περισσότερο από μία δεκαετία, έρευνες και δοκιμές ανάπτυξης της εταιρείας στα ελαφρά οχήματα νέας γενιάς.

Η τεχνολογία κινητικότητας του έχει βελτιωθεί για να συναντήσει τις παρούσες απαιτήσεις, έχει διανύσει περισσότερα από 300000 μίλια σε επιχειρησιακές δοκιμές όπου επέδειξε υψηλή αξιοπιστία.

Το όχημα διαθέτει καμπίνα πληρώματος και σπονδυλωτή θωράκιση που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στις δοκιμές εκρήξεων του US Army. Το όχημα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολα προσαρμόσιμο στις μελλοντικές αλλαγές των αποστολών, εχθρικών απειλών και νέων τεχνολογιών προστασίας του US Army, εάν προκύψουν.

Επίσης διαθέτει ελαφρύ κινητήρα υψηλής απόδοσης, σύστημα ανάρτησης με δυνατότητα ρύθμισης της εδαφικής ανοχής, C4ISR με ανοιχτού προτύπου αρχιτεκτονικής δίκτυο και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όχημα JLTV της Lockheed Martin (Φωτογραφία: Wikimedia)

Όχημα JLTV της Lockheed Martin (LM)

Η Lockheed Martin είναι στενά συνδεδεμένη με τις αεροδιαστημικές ανάγκες του US Army και της NASA. Κερδίζοντας το συμβόλαιο αξίας 66,3 εκατομμυρίων δολαρίων διαμέσου της φάσης της Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος για το νέο Ελαφρύ Διακλαδικο Τακτικό Όχημα, η LM ανοίγει τα φτερά της για την εμπλοκή στις επίγειες δυνάμεις. Το JLTV της LM φαίνεται να είναι ενα πολύ δυνατός υποψήφιος με σημαντικό επίπεδο προστασίας και ευελιξίας.

Η κατασκευή του οχήματος της LM περιστρέφεται γύρω από αυτό που αποκαλεί η εταιρεία LM Οικογένεια Οχημάτων “Family of Vehicles – FOV. Η γενική ιδέα του οχήματος επικεντρώνεται στην μέγιστη σπονδυλοποιήση όλου του οχήματος, δηλαδή να αποτελείται από ξεχωριστά, αυτοτελή μέρη, τα οποία όμως έχουν εσωτερική συνοχή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα και ευελιξία του οχήματος επιτρέποντας την προσαρμογή του στις διάφορες ανάγκες του US Army. Η Θωράκιση του οχήματος της LM λέγεται οι έχει την ικανότητα να έχει μεγάλη αντοχή στους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED). Μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί σε 160000 μίλια, έχει επίσης σχεδιαστεί να μεταφέρεται από ελικόπτερα CH-47 και CH-53 Sea Stallion εκπληρώνοντας τις απαιτήσει του US Army αλλά και των Πεζοναυτών. Με εκπληκτικές επιδόσεις στις εκτός δρόμου διαδρομές και τις δυνατότητες φόρτωσης, ο κινητήρας του οχήματος FOV έχει κατασκευαστεί να προσφέρει εξήντα τοις εκατό καλύτερη απόδοση καυσίμου.

Μαζί με την συμμετοχή στο πρόγραμμα JLTV του US Army, το όχημα FOV της LM θα είναι υποψήφιο για την προμήθεια του στις Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας προσφέροντας δεξιοτίμονες εκδόσεις.

Όχημα L-ATV της Oshkosh (Φωτογραφία: oshkoshdefense)

Όχημα L-ATV της Oshkosh (OC)

Ένας έμπειρος κατασκευαστής με ειδίκευση στα στρατιωτικά οχήματα γενικής χρήσης υψηλής ποιότητας, οχήματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και εμπορικών οχημάτων, η Oskhosh Corporation κατασκευάζει οχήματα από το 1917. Κέρδισε το τρίτο συμβόλαιο με αξία 56,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την φάση EMD, η OC έχει παρουσιάσει το δικό της Ελαφρύ Τακτικό Όχημα Παντός Εδάφους “Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle – L-ATV” ως προσφορά στη ζήτηση του US Army.

Διαφημισμένο ως υψηλών επιδόσεων και μικρού βάρους, το Oshkosh L-ATV μπορεί να κινηθεί στο πεδίο μάχης με ασφάλεια καθώς προσφέρει προστασία στο πλήρωμα του. Διαθέτοντας το εξελιγμένο, ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης TAK-4i™ της εταιρείας, το L-ATV είναι πραγματικά αξιόπιστο. Ενα πρωτότυπο της Oshkosh γνωστό και ώς LCTV άντεξε και επέζησε στον διάσημο αγώνα δρόμου Ερήμου Baja 1,000 που γίνεται στο Μεξικό γνωστό για τις δύσκολες διαδρομές του και τις σκληρές δοκιμασίες που υποβάλλονται τα οχήματα που συμμετέχουν. Το L-ATV έχει την δυνατότητα να κινείται, προαιρετικά με ενα πετρελαιο-υβριδικό κινητήρα που ονομάζεται ProPulse.

Η εικοσιεφτά (27) μηνών περίοδος της EMD για το JLTV ξεκινά τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 για την αντικατάσταση του τρομερού Hummer.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: