Το αντιτορπιλικό USS Mason εκτόξευσε αμυντικά αντίμετρα ως απάντηση σε αυτό που ίσως να ήταν εισερχόμενοι πύραυλοι, δήλωσε αμυντικός αξιωματούχος στο ABCnews.com. Το πλοίο είχε, νωρίτερα, δεχθεί επίθεση δύο φόρες κατά την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες ενεργοποίησαν την εκτόξευσή βολών αντιποίνων κατά εγκαταστάσεων ραντάρ που χρησιμοποιήθηκαν από τους αντάρτες Χούθις στις εν λόγω επιθέσεις. Το Πεντάγωνο διενεργεί ερεύνα πάνω στο συμβάν.

“Μια ομάδα Ομάδα Κρούσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) διερχόμενη σε διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα εντόπισε πιθανές εισερχόμενες πυραυλικές απειλές και ενεργοποίησε τα κατάλληλα αμυντικά μέτρα”, ανέφερε αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το αντιτορπιλικό USS Nitze και USS Ponce, μια προχωρημένη πλωτή δεξαμενή πλοίων, βρισκότανε κοντά στο USS Mason την στιγμή του συμβάντος.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή ότι το Mason είχε βρεθεί υπό την επίθεση δύο εισερχόμενων πυραύλων που προήλθαν από την περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθις.

“Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές και αξιολογούμε την κατάσταση”, δήλωσε νωρίτερα ένας αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. “Όλα τα πλοία και πληρώματα μας είναι ασφαλή και άθικτα”.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, μια αρχική αναφορά έδειξε ότι το αντιτορπιλικό είχε εκτοξεύσει αμυντικούς πυραύλους, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση ενός από τους πυραύλους, και ότι ο άλλος είχε πέσει μέσα στην θάλασσα. Τώρα φαίνεται ότι το αντιτορπιλικό εκτόξευσε πυραύλους σε αυτό που ίσως να ήταν εισερχόμενοι πύραυλοι.

Η “αποτίμηση μετά το συμβάν” θα καθορίσει τι πραγματικά συνέβη το Σάββατο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε για το συμβάν του Σαββάτου, “Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την κρίσιμη διεθνή υδάτινη οδό, και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να ανταποκριθούμε στις απειλές και να προστατεύσουμε το προσωπικό και τα πλοία μας”.

Στις προηγούμενες επιθέσεις, τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το USS Mason από την περιοχή που ελέγχεται από τους Χουθις στη Υεμένη και κατέπεσαν στην θάλασσα. Παράμενε ασαφές αν οι δύο από αυτούς έπεσαν από μόνοι τους μέσα στην θάλασσα ή εξαιτίας των αμυντικών αντιμέτρων που χρησιμοποίησε το πλήρωμα του πλοίου.

Τα χτυπήματα αυτά οδήγησαν, την Πέμπτη, στα πυραυλικά χτυπήματα αντιποίνων των ΗΠΑ που είχαν ως στόχο εγκαταστάσεις ραντάρ που ήταν σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Χουθις στην Υεμένη. Σε δελτίο τύπου, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε νέες πυραυλικές επιθέσεις θα ενείχαν την απάντηση του Στρατού των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ανώτατος διοικητικός αξιωματούχος είπε ότι “χωρίς αμφιβολία” πίσω από τις πυραυλικές επιθέσεις στο USS Mason ήταν οι αντάρτες Χουθις. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο ποιο ήταν το κίνητρο των επιθέσεων και υπέθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν ομάδες μέσα στην οργάνωση που έχουν διαφορετικές ατζέντες.

Οι Χούθις είναι μια ανταρτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν οι οποίοι τον Ιανουάριο του 2015 καθαίρεσαν την Κυβέρνηση της Υεμένης. Απο τον Μάρτιο του 2015, πολεμούν κατά του υπό Σαουδαραβική διοίκηση συνασπισμού που επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη για να αποκαταστήσει την Κυβέρνηση στην εξουσία.

Βίντεο: Το USS Mason αναχωρεί από τον Ναυτικό Σταθμό Norfolk

Απόδοση/Μετάφραση από το ABCnews.com για την Προέλαση

Αρέσει σε %d bloggers: