Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 20 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στην Lockheed Martin για την αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση F-16V Block 72. Η σύμβαση είναι ύψους 996.775.000 $. Κατά τον χρόνο υπογραφής της συμβάσεως, δεσμεύθηκαν πιστώσεις FMS ύψους 488.419.750 $.

Η εξέλιξη υποδηλώνει την συγκράτηση του κόστους πολύ χαμηλότερα από το όριο του 1,1 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η ελληνική πλευρά εξαρχής. Αυτό επιτεύχθηκε λόγω της επιλογής από ελληνικής πλευράς, της υποβολής σε αναβάθμιση των 30 F-16 Block 52+ Advanced, έκδοση η οποία απαιτεί μικρότερης εκτάσεως παρεμβάσεις προκειμένου να ανέλθει στην προτεινόμενη διαμόρφωση.

Ωστόσο, εφόσον επιλεγόταν η εναλλακτική πρόταση της αναβαθμίσεως των 38 F-16 Block 50, το κόστος θα ήταν μεν σχετικώς υψηλότερο (εντός πάντως των ορίων που είχε θέσει η ελληνική πλευρά) αλλά το πρόγραμμα θα απέδιδε συνολικώς μεγαλύτερο αριθμό, 92 μαχητικά (54 F-16 Block 52+, 38 F-16 Block 50), δηλαδή 8 περισσότερα εν σχέσει με την παρούσα επιλογή. Εξίσου μεγάλης σημασίας όμως είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση, τα 30 F-16 Block 52+ Advanced θα παρέμεναν ως έχουν καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος, γεγονός που σημαίνει ότι η ΠΑ δεν θα εστερείτο διόλου των μοναδικών (και ολιγαρίθμων) μαχητικών της με δικτυοκεντρική ικανότητα δράσεως, χάρη στην ζεύξη δεδομένων Link 16 που ενσωματώνουν.

Με την επιλογή που έγινε, όσο διάστημα τα F-16 Block 52+ Advanced υποβάλλονται σε εργασίες αναβαθμίσεως, η ΠΑ θα διαθέτει μειωμένο αριθμό μαχητικών ικανών για δικτυοκεντρική συνεργασία με τα ΑΣΕΠΕ EMB-145Η και τις αντιαεροπορικές συστοιχίες συστημάτων Patriot. Γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει έναν στόλο 197 μαχητικών F-16 με Link 16 ενώ η ΠΑ περιορίζεται σε μόλις 30…

Πλέον τούτων, ενδεχομένη αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 με προσπορισμό υποσυστημάτων από τα F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα απαιτήσουν νέα υπογραφή συμβάσεως και επιπλέον κόστος, που αυξάνεται από τις ανάγκες εγκαταστάσεως ζεύξεως δεδομένων Link 16 κ.λπ. Εάν εξαιρούντο της αναβαθμίσεως και έμεναν ως είχαν τα 30 F-16 Block 52+ Advanced, τότε ελάχιστες παρεμβάσεις θα ήταν ενδεχομένως απαραίτητες και το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών με ζεύξη δεδομένων θα ήταν 122 ενώ τώρα θα είναι μόνο 84.

Συνεπώς, η απόφαση της ελληνικής πλευράς στην παρούσα φάση υποτάχθηκε πλήρως στην απαίτηση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμπιέσεως του κόστους, έναντι του επιχειρησιακού οφέλους. Ωστόσο, εάν μελλοντικώς αποφασιστεί η αναβάθμιση και των F-16 Block 50, η ελληνική πλευρά θα επιβαρυνθεί με νέο κόστος, με μεγάλο ωφελημένο την Lockheed Martin. Σε τελική ανάλυση, έχουμε μια ανορθολογική επιλογή.

Σύμφωνα με την σύμβαση που ανέλαβε η Lockheed Martin, οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2027. Το πρόγραμμα θα αποδώσει στην Ελλάδα 84 αναβαθμισμένα μαχητικά που θα μπορούν να παραμείνουν επιχειρησιακά για επιπλέον 30 έτη, έως το 2048.

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί ένα αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο. Εν συνεχεία, η εγκατάσταση των συλλογών αναβαθμίσεως θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, η οποία εκτιμά ότι θα μπορεί να αποδώσει 12 μαχητικά ανά έτος.

8 Σχόλια

 1. tsimuha

  ” Το πρόγραμμα θα αποδώσει στην Ελλάδα 84 αναβαθμισμένα μαχητικά που θα μπορούν να παραμείνουν επιχειρησιακά για επιπλέον 30 έτη, έως το 2048.’

  Mε την τεχνολογια να τρεχει μετα απο 15 χρονια ακομη και τα αναβαθμισμενα F-16 θα ειναι παλια.
  Μετα απο 15 χρονια θα εχει βγει ενα ρανταρ που θα ειναι κλασεις ανωτερο απο το AESA που θα φορανε τα αναβαθμισμενα ελληνικα και θα συζηταμε παλι την αναγκαιοτητα αναβαθμισης των αναβαθμισμενων F-16.

  Απάντηση
  • Αλέξανδρος

   Χαίρω πολύ και εγώ αγόρασα τον ταχύτερο επεξεργαστή της Intel τον I7-8700 και μετά απο έξι μηνες βγήκε ο 9700! Τι να κανς να κατς να μαλώσεις;

   Απάντηση
  • Gunslinger32

   Εδώ σε λίγο θα χρειαστούν αναβάθμιση τα 5ης γενιάς JSF που έχουν παραδοθεί ήδη στους πελάτες, και θα αντέξουν τα μαχητικά 3/4ης γενιάς ακόμα 30 χρόνια με ένα ραντάρ που θα φορέσουν σήμερα;

   Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης στα F-16 οι εταιρίες στις ΗΠΑ θα παρουσιάσουν νέα ραντάρ υψηλότερων επιδόσεων για τα μαχητικά, που έχουν ήδη στα συρτάρια(για να μην μας χάσουν απο πελάτες). Αυτή είναι η πολιτική πωλήσεων που εφαρμόζουν, για να έχουν συνέχεια απασχόληση.

   Μετά θα σου πούνε «έχουμε και έτοιμο ένα Link22 που είναι ανώτερο του 16» που φοράνε σήμερα τα αεροσκάφη, θα το εγκαταστήσουν και σε μερικά αεροσκάφη της USAF (για να ζηλέψουν οι σαλιάρηδες), και ξεκινάει το παιχνίδι απο την αρχή για νέες αγορές συστημάτων/εξαρτημάτων η εντελώς νέων αεροσκαφών.

   Απάντηση
 2. .+-

  Θα μου επιτραπει να παρατηρησω οτι ο αξιοτιμος αρθρογραφος μαλλον εχει κανει ενα σημαντικο λαθος. Αυτο που ειδαμε στο κειμενο ειναι η αξια των συλλογων και τιποτα παραπανω. Μεσα στην συμβαση υπαρχουν και καποια αλλα που την εκτοξευουν στα 1,1 δις €.

  .+-

  Απάντηση
  • SAS

   Κατά αρχή είναι φανερό ότι δεν υπάρχει το κόστος αποπληρωμής των FMS. Στα Χ χρόνια ένα επιτόκιο 4-5%.
   Μένει να δούμε το κόστος της ΕΑΒ, τι θα γίνει με το ASPIS κλπ

   Απάντηση
 3. tsimuha

  Σιγουρα υπαρχουν και αλλα κοστη,οπως το κοστος υποδομης-συντηρησης (μεχρι καποιο βαθμο ) για τα νεα ηλεκτρονικα.Ολα αυτα τα νεα ηλεκτρονικα θελουν και νεα μηχανηματα διαγνωσης καλης λειτουργιας- βλαβων, επισκευων κλπ.
  Επισης δεν ειδα ( μπορει να μου διεφυγε ) αναφορα για εφεδρικα συστηματα, πχ οταν εκσυγχρονιζεις 85 αεροπλανα δεν θα εχεις και ενα 8-10% εφεδρικα ρανταρ, υπολογιστες αποστολης, σετ οθονων, HUD, ασυρματους, συστηματα EW .Αν χαλασει δηλαδη ενα ρανταρ το αεροπλανο θα μενει καθηλωμενο στο εδαφος μεχρι αυτο να φτιαχτει;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Πάντα προσπαθούν να αποκρύψουν τα πραγματικά έξοδα, επειδή ξέρουν ότι αν πούνε την αλήθεια θα εμφανιστούν οι πο.στιές που παίζουν σε αυτές τις συμφωνίες στα αμυντικά.
   Με συνέπεια να ζητήσει ο φορολογούμενος την ποινική δίωξη των απατεώνων που συμμετέχουν σε αυτές τις συμφωνίες.

   Αν έλεγαν την αλήθεια, θα έπρεπε να αιτιολογήσουν/δικαιολογήσουν αναλυτικά τα έξοδα αυτών των συμφωνιών, έτσι δεν θα περίσσευε (η δεν θα υπήρχαν περιθώρια για μίζες(η απαγορευμένα χαρτζιλίκια στην ζούλα, όπως λένε στην λαϊκή).

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: