Ευφυή υφάσματα

Η προηγμένη στρατιωτική στολή θα είναι έτοιμη κατα τα τέλη του έτους (Φωτογραφία: bbc.co.uk)

Ηλεκτροπαραγωγά καλώδια θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ύφασμα των στολών παραλλαγής των Βρετανών στρατιωτών, αντικαθιστώντας τις άβολες μπαταριές και τα καλώδια.
Όπως αναφέρουν ερευνητές, αυτές οι στολές θα κατασκευαστούν από τα λεγόμενα e-κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια ενιαία, κεντρική πηγή ενέργειας για τον εξοπλισμό του στρατιώτη, οι ερευνητές τα λένε «ευφυή κλωστοϋφαντουργικά».

Σε συνέντευξη στα νέα του BBC, η Asla Thompson, διευθύντρια της εταιρείας Intelligent Textiles είπε: «Έχουμε κατασκευάσει ηλεκτροπαραγωγά καλώδια που στη συνέχεια παράγουν ρεύμα και στέλνουν τα δεδομένα εκεί που πρέπει να είναι».

Η εταιρεία λέει ότι οι στρατιώτες θα φορτίζουν μόνο μία μπαταρία αντί για πολλές και δεν θα παρεμποδίζονται οι κινήσεις τους από τα πολυάριθμα καλώδια.

Η Thompson λέει: «Ένα από τα προβλήματα των συμβατικών καλωδίων είναι ότι κόβονται, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό» και συνεχίζει «Αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να «χτίζουμε» σε πλεονασμό, οπότε όταν το ύφασμα κοπεί, καταστραφεί ή σχιστεί, θα έχουμε τρόπο να επαναδρομολογησουμε την ροη των δεδομένων».

Το ύφασμα θα ενσωματώνεται στη στολή, στη περιοχή του στήθους, στο παντελόνι, εντός του κράνους, στο σακίδιο πλάτης και στα γάντια.
Η εταιρεία είπε ότι δοκιμές του υφάσματος θα γίνουν στο πεδίο των ασκήσεων τον Μάιο, και το σύστημα θα είναι σε περιορισμένη χρήση στα τέλη του έτους 2012.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: