Νυχτερίνες επιχειρήσεις

Νυχτερίνες επιχειρήσεις του Στρατού των ΗΠΑ (Φωτογραφία: US Army-flickr)

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ και κυβέρνησης του Αφγανιστάν, βάση της οποίας στις νυχτερινές στρατιωτικές επιδρομές θα ηγούνται από δω και στο εξής οι αφγανικές δυνάμεις.

Ο Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχίμ Βαρντάκ και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στρατηγός Τζον Άλλεν, υπέγραψαν την συμφωνία την Κυριακή σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ. Οι νυχτερινές επιδρομές αποτελούσαν σημείο τριβής μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Η συμφωνία δίνει στις αφγανικές αρχές δικαίωμα βέτο επί προγραμματισμένων επιχειρήσεων.  Επίσης δημιουργείται η λεγόμενη Ομάδα Αφγανικής Επιχειρησιακής Συνεργασίας, η οποία θα εγκρίνει ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται από αφγανικές δυνάμεις με την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων «σύμφωνα με την αφγανική νομοθεσία».  Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι αμερικανικές δυνάμεις θα μπαίνουν σε ιδιωτικές κατοικίες μαζί με αφγανικές δυνάμεις «μόνο αν χρειάζεται και αν τους ζητηθεί».

Ο κ. Βαρντάκ δήλωσε ότι από δω και στο εξής οι ειδικές επιχειρήσεις θα καθοδηγούνται απ’ τους Αφγανούς και θα πραγματοποιούνται από ειδικές μονάδες των Υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών και την Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας.

Σε ανακοίνωση του ο Στρατηγός Άλλεν τονίζει ότι η συμφωνία σηματοδοτεί «σημαντικό σημείο αναφοράς» στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για προώθηση της αυτεξουσιότητας των αφγανικών δυνάμεων, καθώς επίσης και στις κοινές προσπάθειες για μια μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν.

voanews.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: