Χειμάρα

Με την Ελληνική σημαία σε περίοπτη θέση, τίμησαν οι Έλληνες της Χιμάρας την 25η Μαρτίου. (Φωτογραφία:himara.gr)

Το Σβερνέτσι είναι ένα ελληνικό χωριό κοντά στον Αυλώνα. Οι κάτοικοί του αμέσως μετά την πτώση του χοτζικού καθεστώτος είχαν φροντίσει να μοιράσουν και να εγγράψουν τις περιουσίες τους με τις νόμιμες διαδικασίες.
Όμως το αλβανικό παρακράτος και η αλβανική μαφία είχαν άλλα σχέδια.

Προσέφυγαν στην «επιτροπή επιστροφής περιουσιών» και, ισχυριζόμενοι πως η γη των Σβερνετσιωτών ανήκε κάποτε σε κάποιον τουρκαλβανό αγά και πως εκεί λειτουργούσε κάποτε μουσουλμανικός τεκές, πράγμα αναληθές, πέτυχαν να τους δικαιώσει το αλβανικό δικαστήριο και να τους αποδώσει δύο χιλιάδες στρέμματα, παραθαλάσσια γη, περιουσία των Νιβιτσιωτών.
Οι άρπαγες προσκόμισαν στο δικαστήριο ένα χαρτί γραμμένο σε παλαιά τουρκική – αραβική γραφή, που κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει. Όμως η διαπλεκόμενη αλβανική «δικαιοσύνη», αν θέλει να εκδώσει μια απόφαση, δεν στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Να παρατηρήσουμε πως σε μια άλλη, παρόμοια περίπτωση, στην Κακομαία, οι νιβιτσιώτες ιδιοκτήτες των παράλιων εδαφών παρουσίασαν τίτλους ιδιοκτησίας πέραν των εκατό ετών παλαιούς. Το δικαστήριο τότε είχε αποφανθεί πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας της οθωμανικής περιόδου δεν αναγνωρίζονται επειδή η Αλβανία τότε ήταν υπό… ξενική κατοχή! Για το Σβερνέτσι το δικαστήριο κάνει το ακριβώς αντίθετο, επιδικάζοντας με στοιχεία (αμφισβητήσιμα) της οθωμανικής εποχής. Αυτοί οι Αλβανοί δεν έχουν καθόλου μπέσα, μονά – ζυγά δικά τους τα θέλουν.

Καταγγέλλουν τον δήμαρχο Χειμάρρας

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει την ηγεσία του Δήμου Χειμάρρας για επικίνδυνες και ανεύθυνες συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην υπόθεση Τσάνη, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αρπάξει δικαστικά μια τεράστια έκταση γης από 150 οικογένειες Χειμαρριωτών.

Κατά της απόφασης είχε προσφύγει ο απελθείς δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος (φωτό), ο οποίος είχε κερδίσει την υπόθεση μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο.

Τώρα, με τη νέα δημοτική αρχή, ο Τσάνη επανέφερε την υπόθεση σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όπου ο νέος δήμαρχος δεν παρέστη. Ακόμα αναφέρεται στην απομάκρυνση της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα και στην πλήρη σιωπή του δημάρχου όταν του ζητήθηκε ως δήμαρχος να δώσει τη σωστή λύση στο ζήτημα, όπως επίσης και στο θέμα της παράνομης δόμησης από αλβανούς μεγαλοκατασκευαστές, που αλλοιώνει τη Χειμάρρα.

paron.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: