F-22

Το μαχητικό stealth αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-22 της USAF (USAF-Flickr)

Σύμφωνα με την εκπομπή «60 Minutes» του τηλεοπτικού σταθμού CBS, δυο πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους F-22 δήλωσαν ότι έχουν σταματήσει να πετάνε με το πιο σύγχρονο μαχητικό της πολεμικής αεροπορία (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) φοβούμενοι για την μη ορθή λειτουργία του συστήματος οξυγόνου του αεροσκάφους.

Ο στόλος των μαχητικών F-22 είχε μπει σε καθεστώς απαγόρευση πτήσεων τον τελευταίο χρόνο, μετά από μία σειρά ατυχημάτων όπου πιλότοι ανέφεραν ζάλες και σκοτοδίνες κατά την διάρκεια πτήσεων. Το αεροσκάφος πήρε άδεια να συνεχίσει τις πτήσεις το Σεπτέμβριο του 2011 αλλά οι μηχανικοί ακόμα προσπαθούν να εξακριβώσουν ποίο είναι το πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου του μαχητικού.
Οι πιλότοι Επισμηναγός Jeremy Gordon και  Σμηναγός Josh Wilson, είπαν στην εκπομπή «60 Minutes» ότι έχουν σταματήσει να πετάνε από τον Ιανουάριο, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας σχετικά με την έλλειψη οξυγόνου.

Σε ερώτηση εάν πιστεύουν ότι το μαχητικό είναι ασφαλές, ο Gordon απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω  αυτή την ερώτηση, δε νιώθω άνετα να πετώ με το F-22 αυτή τη στιγμή.»
Ο Gordon συμπλήρωσε «Το χτύπημα της υποξίας είναι ύπουλο. Κάποιοι πιλότοι θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν την αποστολή, θα προσγειωθούν χωρίς να ξέρουν ότι κάτι πήγε στραβά.»

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι πιλότοι υπηρετούν στη αεροπορία της εθνοφυλακής.

Ο φόβος των πιλότων σχετικά με την ασφάλεια θα προστεθεί στη διαμάχη που έχει δημιουργηθεί γύρω από το μαχητικό, καθώς κάποιοι δικηγόροι και αναλυτές ρωτάνε συνεχώς για το συνολικό κόστος του αεροσκάφους.

Η USAF αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αλλά ο εκπρόσωπος τύπου είπε ότι η ασφάλεια  είναι πρώτη τους προτεραιότητα τους.
Ο Αντισμήναρχος John Dorrian  είπε: «Καθώς το πρόγραμμα του F-22 αντιμετωπίζει προκλήσεις, η USAF δεσμεύεται όχι μόνο στη αποκατάσταση τους αλλά επίσης και τήρηση των κανόνων ασφάλειας πτήσεων.»
Και συνέχισε «Μετά την καθήλωση του στόλου των F-22 τον Μάιο του 2011, μια επιστημονική έρευνα δεν καταλόγισε το πρόβλημα σε μηχανολογικό ελάττωμα.»

Το μαχητικό αεροσκάφος F-22 είναι το πιο ακριβό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από το Πεντάγωνο, έχει σχεδιαστεί κυρίως για αερομαχίες με αντίπαλα μαχητικά. Τα «αόρατα» αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ΝΑΤΟικη επιχείρηση της Λιβύης και στους πολέμους του Ιράκ και Αφγανιστάν.

[youtube=http://youtu.be/9sWbVdEKaY0]

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: