Υφαλόχρωμα

Ναυτεργάτης βάφει με υφαλόχρωμα το σκάφος του ελικοπτεροφόρου-πλοίου αποβατικών εφόδων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, USS Bonhomme Richard (LHD-6) (Φωτογραφία: Defense Media Network)

Η δημιουργία αποικιών από φύκια, στρείδια, μύδια και άλλους οργανισμούς στο κύτος των πλοίων είναι ενα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τα σκάφη αναψυχής όσο και για τα εμπορικά και πολεμικά πλοία.

Σε μία κοινή έρευνα ερευνητές του πανεπιστημίου του Gothenburg και του Τεχνολογικού πανεπιστημίου Chalmers της Σουηδίας έχουν αναπτύξει νέα αποτελεσματικά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον ώστε να αποφευχθεί η απόθεση ακαθαρσιών (π.χ. ανάπτυξη πωγωνοφόρων, άλγεων, καρκινοειδών) στα ύφαλα των πλοίων.

Τα χρώματα έχουν βελτιωθεί σε συνδυασμό με ενα υψηλής τεχνολογίας σύστημα βαφής που βασίζεται σε μικροκάψουλες -οι μικροσκοπικές κάψουλες γίνονται από ένα πολυμερές υλικό που απελευθερώνει αργά τα βιοκτόνα από το χρώμα στο νερό.

Το προϊόν είναι στην αγορά με την επωνυμία Selektope.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: