Ο Μετεωρολογικός σταθμός (ΜΣ) RT 20 AM, χρησιμοποιείται για την έκδοση τυποποιημένων μετεωρολογικών δελτίων (ΜΔ) για βελτίωση της ακρίβειας των βολών Πυροβολικού. (Φωτογραφία: vaisala)

Ο σταθμός VAISALA είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο μας παρέχει στοιχεία πίεσης (Ρ), θερμοκρασίας (Τ), σχετικής υγρασίας (U), κατεύθυνσης και έντασης του άνεμου σε συγκεκριμένα ύψη της ανώτερης ατμόσφαιρας. Τα παραπάνω δεδομένα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται σε μία κεντρική μονάδα επεξεργασία όπου αξιοποιούνται κατάλληλα.

Σκοπός του συστήματος

Συγκεκριμένα ο Μετεωρολογικός Σταθμός (ΜΣ) VAISALA εκδίδει μετεωρολογικά δελτία (Μ/Δ) τύπου ΝΑΤΟ, υψηλής ακριβείας, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή εκτέλεση πυρών από τις Μονάδες Πυροβολικού Μάχης.

Η χρήση του είναι απλή και γρήγορη. Για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του απαιτείται από πλευράς προσωπικού ένας αξιωματικός ως επικεφαλής και τέσσερις (4) οπλίτες. Το παραπάνω προσωπικό και με την προϋπόθεση ότι έχει υποστεί την απαραίτητη εκπαίδευση χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για την αποσυσκευασία και ανάπτυξη του συστήματος και άλλα τόσα περίπου για την σύμπτυξη του.

Μετεωρολογικός σταθμός (ΜΣ) RT 20 AM (Φωτογραφία: article.wn)

Κύρια μέρη

Ο Μ/Σ VAISALA περιλαμβάνει τα παρακάτω κύρια τμήματα:

Σύστημα κεραίας, κεντρική μονάδα επεξεργασίας MARVIN, μονάδα παροχής ισχύος, εκτυπωτής ελαφρού βάρους, φορητός υπολογιστής (laptop). Επιπλέον περιλαμβάνει και δευτερεύοντα μέρη, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την εξαγωγή ενός μετεωρολογικού δελτίου. Αυτά είναι:

-Ανεμόμετρο χειρός.

-Βαρόμετρο.

-Όργανο Μέτρησης Θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

-Σύστημα αεριοπληρώσεως ελαστικών σφαιρών.

-Τερματικό χειρός

Ραδιοβολίδα RS 80.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Πυροβολικού VAISALA RT 20 AM χρησιμοποιείται σε επίπεδο ΔΠΒ/ Σχηματισμών και Μ ΠΕΠ (MLRS) για να παρέχει τυποποιημένα μετεωρολογικά δελτία Πυροβολικού για επαύξηση της ακρίβειας των βολών Πυροβολικού. (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Δυνατότητες

Ο Μ/Σ VAISALA έχει τις εξής δυνατότητες:

-Να εξάγει μετεωρολογικά δελτία ανά δίωρο ή τετράωρο παρέχοντας στο Πυροβολικό μάχης τους παρακάτω τύπους Μ/Δ:

-Μ/Δ για χρήση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (METCM).

-Βλητικά Μ/Δ ΝΑΤΟ (ΜΕΤ Β3)

-Μετεωρολογικά δελτία ήχου (MET SR)

-Μετεωρολογικά δελτία ραδιενεργού διασποράς (ΜΕΤ FM)

-Μετεωρολογικά δελτία για μέσα προσδιορισμού στόχου (ΜΕΤΤΑ)

-Μετεωρολογικά δελτία ανώτερης ατμόσφαιρας (ΤΕΜΠ/PILOT) επ’ωφελεία άλλων κλάδων.

-Να προσδιορίζει στοιχεία επιφανείας (ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία, βαρομετρική πίεση)

-Να παρέχει μετεωρολογικές πληροφορίες μέχρι και το ύψος των 30000μ. χρησιμοποιώντας ελαστικές σφαίρες χωρίς να εκδηλώνεται αδυναμία παροχής στοιχείων λόγω συνθηκών καιρού και ορατότητας

ΓΕΣ/ΔΠΒ/ΠΠΜ

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: