Υποψήφια ελικόπτερα για το το διαγωνισμό της Πολωνίας ειναι το AW149 της AgustaWestland, το EC725 της Eurocopter και το Blackhawk της Sikorky. Στη φωτογραφία ελικόπτερο Blackhawk του Αμερικάνικου Στρατού σε χαμηλή πτήση κατά τη διάρκεια αποστολής το 2004 στο Ιράκ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ο Στρατός της Πολωνίας σχεδιάζει να ενισχύσει τις δυνατότητες του αεροπορικού του στόλου με την απόκτηση 26 ελικοπτέρων στη τιμή των 3 δισεκατομμυρίων ζλότι (περίπου 717 εκατομμύρια ευρώ) . Ο διαγωνισμός για τα νέα ελικόπτερα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλλουν προσφορές για την σύμβαση: Η αμερικάνικη εταιρεία Sikorsky, ιταλoβρετανική AgustaWestland και η γαλλογερμανική Eurocopter. Οι συγκεκριμένες εταιρείες ελέγχουν περίπου το ένα τρίο της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Warsaw Business Journal, ο Πολωνικός Στρατός σκοπεύει να παραγγείλει επιπλέον 100 ελικόπτερα μετά το 2018, και ειδικοί λένε ότι ο νικητής του φθινοπωρινού διαγωνισμού θα είναι σε πλεονεκτική θέση για την προμήθεια αυτών των ελικοπτέρων.

Ο Grzegorz Sobczak, αρχισυντάκτης του Skrzydlata Polska, ενός αεροπορικού περιοδικού, δήλωσε ότι τα 26 ελικόπτερα θα είναι «μόλις αρκετά για τη κάλυψη των αναγκών ου Πολωνικού Στρατού». Είπε επίσης ότι η Πολωνία χρειάζεται ακόμη περισσότερα ελικόπτερα και ελπίζει πως κάποιες από αυτές τις ανάγκες θα καλυφθούν από τον επόμενο γύρο εξοπλισμών.

Το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε φέτος ότι σκοπεύει να διαθέσει περίπου 1,5 δισ ζλότι (358 εκ ευρώ) για την απόκτηση κινητήρων,  πυρομαχικών και εξοπλισμού για τα F-16.

H αγορά των νέων ελικοπτέρων είναι τμήμα του εξοπλιστικού προγράμματος εκσυχρονισμού της Πολωνικής Κυβέρνησης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: