Ανεφοδιασμός ενός αεροπλάνου εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker με καύσιμο JP-8 (Φωτογραφία: army.mil)

Αυτή τη στιγμή στα στρατιωτικά εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Army Research Laboratory ή ARL, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για την δημιουργία ενός «υπερκαύσιμου» το οποίο θα δώσει την δυνατότητα, για παράδειγμα, στα επίγεια οχήματα, τις στατικές γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και τα μικρά μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΜΕΑ) του στρατού των ΗΠΑ να λειτουργούν με το ίδιο τύπο καυσίμου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε την πολιτική του «Ενιαίου Καύσιμου Κίνησης» η οποία έκανε έκκληση για την χρήση του, καυσίμου με βάση την κηροζίνη, JP-8, ώστε να μειωθεί η σημαντική λογιστική επιβάρυνση η οποία που σχετιζόταν με την διαχείριση και μεταφορά πολλαπλών καυσίμων στο πεδίο της μάχης.

Όμως, χρησιμοποιώντας μόνο ένα καύσιμο ξεκινά μια σειρά από ζητήματα ασυμβατότητας, συγκεκριμένα στην λίπανση των κινητήρων, η μεγάλη διάφορα στον αριθμό Κετανίων, ο οποίος μετράται στην αρχή της χρονικής περιόδου μεταξύ της εκκίνησης του ψεκασμού καυσίμου και την έναρξή ανάφλεξης του κινητήρα εσωτερικής καύσης, και το γεγονός ότι κανένας από του κινητήρες που χρησιμοποιούν JP-8 δεν έχουν σχεδιαστεί – συμπεριλαμβανομένου του σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου – και ρυθμιστεί για το καύσιμο JP-8.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης του τμήματος κινητήρων του ARL, Chol-Bum «Mike» Kweon, αυτό το σχεδιαστικό κενό είναι κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση στη βιομηχανία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα ειδικά χαρακτηριστικά καύσης που σχετίζονται με την χρήση του JP-8 από τους κινητήρες διαλείπουσας καύσης.

Συνήθως μεγάλες βιομηχανίες δεν επιθυμούν να αναπτύξουν κινητήρες ειδικά για το JP-8 γιατί αυτό απαιτεί σημαντική προσπάθεια και χρηματοδότηση καθώς η στρατιωτική αγορά είναι σχετικά μικρή και ασταθής. Ωστόσο, σχετικά μικρές εταιρίες έχουν εξελίξει κινητήρες με τροφοδοσία καυσίμου JP-8 για ΜΕΑ, καθώς τα επίγεια οχήματα κινούνται με πετρέλαιο.

Ο Στρατός των ΗΠΑ με την ερευνά που διενεργείται από τα εργαστήρια ARL γεφυρώνει αυτό το χάσμα γνώσης, το οποίο θα μπορούσε, τελικά, να οδηγήσει στην δημιουργία κινητήρων που θα λειτουργούν άριστα με το JP-8.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: