Το ΜΕΑ της Κίνας Yi Long αποκαλύφθηκε στην αεροπορική έκθεση Zhuhai (Φωτογραφία: SKY News)

Η Κίνα γνωρίζοντας πολύ καλα ότι ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΜΕΑ-UAV) θα είναι πολύ σημαντικός, αποκάλυψε για πρώτη φορά το ΜΕΑ Yi Long. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN) το οποίο επικαλείται δημοσιεύσεις τοπικών κινέζικων μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, λέει πως οι κατασκευαστές του Yi Long ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο φθηνό από τα αντίστοιχα ισραηλινά και αμερικάνικά ΜΕΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post η αξία του υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Το ΜΕΑ, το οποίο αποκαλύφθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση Zhuhai, η εξέλιξη του έχει ξεκινήσει το 2005 στο αεροναυπηγικό ινστιτούτο Chengdu, και έχει κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση το 2008, παλιότερα είχε παρουσιαστεί μόνο σε υπόδειγμα μοντέλου.

Σύμφωνα με το RN οι κατασκευαστές του λένε οτι το Yi Long μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων αποστολών έρευνας και διάσωσης φυσικών καταστροφών και γεωφυσικών μελετών. Το αεροσκάφος έχει μήκος 9,34 μέτρα, άνοιγμα φτερών 14 μέτρα και συνολικό βάρος περισσότερο από ένα τόνο. Έχει ανώτατη οροφή πτήσης τα 5300 μέτρα και ακτίνα αποστολής 4000 χιλιόμετρα, με αυτονομία περισσότερο από 20 ώρες.

Εικόνες που προέβαλε το SKY News δείχνουν ότι διαθέτει παρόμοια διαμόρφωση με το αμερικάνικής κατασκευής MQ-9 Reaper, με ουρά σχήματος V, μακριά ευθεία φτερά, και σχήμα ατράκτου ρυθμισμένο για χαμηλής διατομής ρανταρ. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάστηκε το Yi Long και οπλισμένο με πυραυλους κάτω από τις πτέρυγες, και με ενα πυργίσκο με οπτικούς αισθητήρες κάτω από το μπροστινό τμήμα της ατράκτου.

Οι Κινέζοι λένε ότι το ΜΕΑ έχει εισέλθει επιτυχώς στην διεθνή αγορά, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: