Φωτογραφία από την πρώτη πτήση του κινέζικου stealth μαχητικού J-31 (Φωτογραφία: livemint)

Η Κινέζικη αεροναυπηγική βιομηχανία δεν χάνει χρόνο: Από τις πρώτες φωτογραφίες της σκεπασμένης ατράκτου με μουσαμά, στις πρώτες επίσημες φωτογραφίες που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο η Αεροναυπηγική Βιομηχανία Shenyang (SAC), το J-31, το δεύτερο stealth μαχητικό αεροσκάφος της Κίνας, το οποίο έχει κάνει την παρθενική του πτήση είναι γεγονός.

Καθώς οι αμυντικοί αναλυτές ήταν απασχολούμενοι με την αποκάλυψη του αέροσκάφους J-20 της Αεροναυπηγικής Βιομηχανίας Chengdu (CAC), το οποίο αποκαλύφθηκε πρώτη φορά των Ιανουάριο του 2011, φαίνεται ότι η SAC δεν είχε τα χέρια σταυρωμένα, αλλά αντί αυτού εργαζότανε σκληρά αναπτύσσοντας ενα δεύτερο αεροσκάφος με χαμηλή υπογραφή ίχνους στα ραντάρ. Από την αποκάλυψη του τον Σεπτέμβριο, οι αμυντικοί αναλυτές κρατάνε την αναπνοή τους εν αναμονή του τι θα επακολουθήσει.

H SAC δεν τους άφησε να περιμένουν για πολύ, με τις φωτογραφίες του J-31 εν πτήση, το οποίο προηγουμένως είχε προσδιορίσει ως J-21, οι οποίες εμφανίστηκαν στους αμυντικούς ιστότοπους του διαδικτύου την 31η Οκτωβρίου.
Φέροντας στο ουραίο κάθετο πτερύγιο τον κωδικό «31001,» το αεροσκάφος, συνόδευαν δύο μαχητικά J-11B Shenyang, αναφέρθηκε ότι πραγματοποίησε μία πτήση μεγάλης ταχύτητας, την οποία ακολούθησε μία 10λεπτή πτήση με το σύστημα προσγείωσης στη κάτω θέση.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη μια θεωρία για το αν το J-31 πρόκειται να είναι ο ανταγωνιστής του J-20, ή ενα συμπλήρωμα του μεγάλου ξαδέρφου του. Το μοναδικό πρωτότυπο που έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα είναι ενα αεροσκάφος συμβατικής απο-προσγείωσης (CTOL) σαν το J-20 και το F-35A της Lockheed Martin. Ωστόσο, φωτογραφίες κατασκευασμένες από ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν κυκλοφορήσει στους αμυντικούς κύκλους που υπαινίσσονται την πιθανότητα ύπαρξης μίας έκδοσης αεροπλανοφόρου, δείχνοντας ακόμα ενα ρόλο του μαχητικού για το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Αναλυτές έχουν επίσης προχωρήσει, στο ενδεχόμενο ότι το J-31, υπό την ονομασία F-60, μπορεί προορίζεται ως μαχητικό αεροσκάφος εξαγωγών για να ανταγωνιστεί το F-35.

Καθώς με το J-20 και τα υπόλοιπα εγχώρια προγράμματα μαχητικών, το κύριο ερώτημα παραμένει, ποίος τύπος κινητήρα – τον κύριο τεχνικό κώλυμα των Κινέζων μηχανικών – θα χρησιμοποιηθεί στο J-31. Μια επιλογή, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές που επικαλείται ο ιστότοπος China Defence, μπορεί να είναι ο Al-222-95F Progress-Ivchenko, ένας 9,5 τόνων κινητήρας διπλής ροής, τον οποίο φέρεται να έχει προσφέρει η Ουκρανία στην Κίνα για συμπαραγωγή.

Η Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας είναι πιθανόν μισή δεκαετία μακριά από το να αρχίσει τις πτήσεις μαχητικών πέμπτης γενιάς. Αλλά ενα πράγμα είναι σίγουρο: Οι αμυντικοί αναλυτές είχαν υποτιμήσει τις ικανότητες της Κίνας να ξεπεράσει τεχνολογικά εμπόδια.

Είναι καλό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ουρανό πάνω από την Κίνα.

 

The Diplomat

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: