Το εικονιζόμενο ταχυσκάφος είναι το P961 KNM “Storm” ήταν το πρώτο, από το πρόγραμμα των έξι πλοίων, και παραδόθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2010. (Φωτογραφία: Wikipedia)

Τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS ανακοίνωσαν πως έχουν παραδώσει το πέμπτο περιπολικό ταχυσκάφος P965 KNM “Gnist” κλάσης Skjold στο Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας. Το πρόγραμμα των έξι πλοίων Skjold έχει ως επικεφαλής μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τα ναυπηγεία DCNS και τις Νορβηγικές εταιρείες Umoe Mandal και Kongsberg Defence Systems (KDS).

Τα πλοία κλάσης Skjold είναι οπλισμένα με οχτώ συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Naval Strike Missile (NSM), ενα μονό οπλικό σταθμό Super Rapid της εταιρείας Oto Melara ο οποίος είναι οπλισμένος με ενα πυροβόλο των 76 χιλιοστών διαμέτρημα, και το σύστημα αντιμέτρων ναυτικής προστασίας της εταιρείας Rheinmetall, Multi-Ammunition Soft-kill System (MASS). Επίσης περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου πυρός Ceros 200 της SAAB και ρανταρ εναέριας και θαλάσσιας παρατήρησης MRR-3D NG της Thales.

Το πρώτο σκάφος P961 KNM “Storm” παραδόθηκε οριστικά την 9η Σεπτεμβρίου 2010, το P962 KNM “Skudd” την 28η Οκτωβρίου 2010, το P963 KNM “Steil” την 30η Ιουνίου 2011 και το P964 KNM “Glimt” την 30η Μάρτιο 2012. Το τελευταίο πλοίο P361 KNM “Skjold”αναμένεται να μπει σε υπηρεσία στις αρχές του 2013.

Το πλοίο έχει βάρος 275 τόνους, μήκος 47 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων και μεγίστη αυτονομία 800 ναυτικά μίλια.

Πρόσφατα, ο Νορβηγικός Οργανισμός Προμηθειών NDLO ανέθεσε μια σύμβαση στην DCNS για την τεχνική υποστήριξη του συστηματος διαχείρισης μάχης των ταχυσκάφων Skjold, SENIT 2000.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: