Οι ΗΠΑ μελετάνε την παραμονή 10000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν (Φωτογραφία: US Army)

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα μελετά προτάσεις για να παραμείνουν, περίπου 10000 αμερικάνοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν οι οποίοι μαζί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν στα θέματα ασφαλείας,

Σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ, το επίπεδο των στρατευμάτων που πρόκειται να παραμείνει είναι υπό μελέτη και είπε ότι υπάρχουν σκέψεις το εύρος των αμερικάνικών στρατευμάτων να είναι από 6000 έως 15000 άνδρες.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ο αξιωματούχος είπε ότι το ζήτημα είναι είναι «υπό σκέψη».

Εκπρόσωπος του αμερικάνικου Πενταγώνου αρνήθηκε να συζητήσει πιθανούς αριθμούς στρατιωτών μετά, τη λήξη το 2015, της υπό διοίκησης του ΝΑΤΟ αποστολής.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λιο Πανέτα, δήλωσε στις αρχές αυτού του μήνα πως ο Λευκός Πύργος μελετά προτάσεις από το Διοικητή των Αμερικάνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν Στρατηγό John Allen και πρόκειται να αποφασίσει μέσα σε «μερικές εβδομάδες».

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Ασία την 12η Νοεμβρίου, ο Πανέτα μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως η παραμένουσα δύναμη θα διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Καιντα, καθώς και την εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων.

Αν και η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι πρόκειται να αποσύρει 67000 στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη του 2014, οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποσχεθεί να διατηρήσουν την χερσαία δύναμη σε συμφωνία με την Καμπούλ.

Μόλις ο Ομπάμα αποφασίσει πόσα στρατεύματα θα διατηρήσει στο Αφγανιστάν μετά το 2014, ο Allen πρόκειται να εκδώσει διαταγή σχετικά με τον αριθμό των υπό αποχώρηση στρατευμάτων μέχρι την προθεσμία του 2014.

Εκτός από τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, υπάρχουν 37000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ενώ οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της κυβέρνησης έχουν 337000.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: